Дузина играчи вече са се класирали за Световната Гран при по снукър

Дузина играчи вече са се класирали за Световната Гран при по снукър

Само четири ранкинг турнира по снукър остават до началото на сериите от три престижни и силни събития в календара за сезон 2018/19, включващи най-добрите играчи според годишната ранглиста. Тази кампания е първата с три такива надпревари:

Световната Гран при - от 4 до 10 февруари 2019 година - с топ 32 на едногодишната ранглиста;

“Шампионата на играчите” - от 4 до 10 март 2019 - с топ 16 на едногодишната ранглиста;

“Шампионата на тура” - от 19 до 14 март - с топ 8 на едногодишната ранглиста

Ако се съди по показателите миналата година, то играчът на 32-ро място в ранглистата, който се класира последен за Световната Гран при, бе Робърт Милкинс с 57 000 паунда на сметката си. Тогава обаче се брояха парите от 14 ранкинг турнира, а сега са “само” 11, така че и по-малко пари от наградни фондове ще са достатъчни.

Към момента 12-има майстори на щеката са спечелили повече от 57 000 паунда, като Марк Алън е начело на едногодишната ранглиста с 208 000 лири. Той натрупа огромна част от тях с триумфа си в Международния шампионат, а номер 12 в класацията Джъд Тръмп има на този етап 59 500 паунда. Сегашният 32-ри в подредбата е Рики Уолдън с 31 000, а любопитното е, че звезди като Рони О’Съливан, Дин Дзюнхуей и Шон Мърфи още не са си гарантирали класирането за въпросните три турнира.

Оставащите четири турнира, в които ще може да се търси място в топ 32, са Откритото първенство на Северна Ирландия, Шампионата на Обединеното кралство, Откритото първенство на Шотландия и Германския Мастърс, който приключва на 3 февруари.

Миналият сезон Греъм Дот се класира последен за “Шампионата на играчите” на 16-а позиция със 113 500 лири, като засега четирима играчи имат толкова натрупани приходи - Алън, Марк Селби, Марк Уилямс и Нийл Робъртсън. За “Шампионата на играчите” последният шанс за спечелване на квота е Shoot Out, който приключва на 24 февруари догодина.

За първи път този сезон ще се проведе и “Шампионат на тура”, където схемата ще бъде само с майсторите на щеката от топ 8 на едногодишната ранглиста, като може да са необходими поне 200 000 паунда за място там. Последният шанс за класиране е чрез Откритото първенство на Гибралтар, което приключва на 17 март.

Още от Снукър

Виж всички