Титла и място в историята за Стюърт Бингам

Титла и място в историята за Стюърт Бингам

Световният шампион от 2015 година Стюърт Бингам спечели петата си ранкинг титла по снукър в кариерата, след като подчини в оспорван финал Марк Дейвис с 9:7 и триумфира в Откритото първенство на Англия. Той получи трофея “Стив Дейвис” и чек за 70 000 паунда, като това е второто му отличие от веригата “Домашни нации”, като именно последният му ранкинг успех бе в Welsh Open 2017.

Майсторът на щеката от Базилдън се разплака на церемонията по награждаването, защото и след тримесечното наказание да не играе, и след слабото начало на сезона, се е чудил дали изобщо някога отново ще може да бъде сред елита в джентълменския спорт.

Бингам вече е 18-ият играч в историята с поне 5 ранкинг триумфа, като се изкачи от 15-о до 11-о място в световната ранглиста. Неговият противник Марк Дейвис участваше на първия си ранкинг финал в 27-годишната кариера, но при 7:6 не можа да поддържа темпото на Бингам и загуби последните партии. 46-годишният Дейвис демонстрира страхотно спортсменство при 5:4 аванс, когато докосна непозволено бялата с щеката си и веднага си призна, а това бе и повратен момент в мача, защото Бингам започна обрата си.

Той направи разчистване и не допусна да изостане значително, като след това показа класа край зеленото сукно и се справи по-добре с голямото напрежение, за да се поздрави със заслужен успех. В студиото след мача Рони О’Съливан, който загуби на полуфиналите от Дейвис, определи двамата финалисти за най-добрите и постоянни играчи в Кроули през седмицата, като за него нямало съмнение, че именно те са най-достойни да се борят за купата.

Още от Снукър

Виж всички