ПОДКРЕПИ ЛЮБИМИЯ СИ ОТБОР В НАЦИОНАЛНОТО ПРЕБРОЯВАНЕ НА ФЕНОВЕТЕ

Атанас Гаров: Да превърнем НВЛ в атрактивен продукт и да привлечем значителен финансов ресурс (видео)

Атанас Гаров: Да превърнем НВЛ в атрактивен продукт и да привлечем значителен финансов ресурс (видео)

Клубовете да са мотивирани да развиват волейболисти и да израстват в първенствата, ще се стремят новият председател на НВЛ и екипът му

Националната волейболна лига да се превърне в атрактивен продукт - за публика, медии и спонсори. Да се повиши конкуренцията в първенствата. Да се привличе значителен финансов ресурс. Клубовете да са мотивирани да развиват професионални волейболисти и да се гради по-доброто бъдеще на българския волейбол. Хората да искат да се занимават с волейбол.

18 Пресконференция на НВЛ и новия председател Атанас Гаров

 

Това са част от целите за развитие, поставени от новия председател на Национална волейболна лига Атанас Гаров.

"Обещах на клубовете и го препотвърдих пред Управителния съвет на Българската федерация по волейбол - ще работим за подобряване на атрактивността на всички първенства. За всяко - в различен аспект. Важно е да работим заедно, да си говорим между клубовете и в Управителния съвет. Да осъзнаем, че атрактивността на първенствата включва и общата ни цел самият волейбол да стане атрактивен спорт. Хората да искат да се занимават с волейбол, да виждат смисъл да се занимават. Клубовете - особено в по-ниските нива, имат съществена роля за откриването на бъдещите звезди на българския волейбол. Затова всички клубове трябва да имат мотивацията и да виждат смисъла да развиват волейболисти. Суперлигата да стане едно от най-интересните първенство за гледане и участие. Висша лига - жени да бъде стабилизирана и да привлече повече участващи и конкурентни отбори. Отборите от останалите мъжки първенства да имат интерес и възможности да развиват школи, както и да израстват в първенствата. Това са цели, които заедно можем да постигнем", заяви Атанас Гаров на първата си официална пресконференция, след като УС на Българската федерация по волейбол утвърди единодушно избора му от клубовете за председател на Национална волейболна лига.

"Как бихме постигнали целите си? На първо време и първото важно нещо е изграждане на истински, функциониращ професионален екип. Това беше и първата ми работа, с която се заех веднага. Екипно може да се постигне много повече, отколкото само от един човек. Екипната работа е ключов момент, за да може в дискусии да стигаме до решения, които са обмислени, преди да ги въведем. Вече сме изградили основите на екипа от хора, специалисти в различните области, хора, отдадени на волейбола и допълващи се с качества и опит.

За мен философията на структуриране на екипа е в 2 направления. Първо - да има представителност на различните формати. В случая - Сашо Попов от мъжкото направление и Борис Халачев от женското. Второ - да бъде съкратена дистанцията между всички и да няма препредаване на информация. Тъй като работата в комисията е и доброволчески труд, хората, които оперативно и ежедневно ще се занимават с изпълнение на целите, които преследваме, също да са включени в комисията със споменатата цел - съкращаване на дистанцията. Тези хора да участват в комисията с формиране на конкретни политики и цели. Изградили сме ясна структура на екипа, с който ще преследваме реализирането на поставените високи цели", добави Атанас Гаров.

"Другото важно нещо - трябва да се създадат правила, които да бъдат стриктно спазвани. Правила, свързани с това какво целим да изграждаме като продукт. Тези правила ще са отражение на амбициите ни. Понякога тези правила може да са некомфортни за някого, но е важно да се излезе от частното и да се насочим към общото. А частните случаи също ще са бенефициент при успех. Постепенно трябва да се изгради голямо доверие между нас като управление и клубовете. Да се постигне ангажираност на клубовете да работим в обща посока. Без клубовете няма да имаме възможност да сме много ефективни. Това е ключов момент, за да се случат амбициозните планове", каза още председателят на НВЛ.

"Водещо в самите ни планове е да привлечем значителен финансов ресурс - именно средствата са основен проблем за клубовете, занимаващи се с волейбол. Затова ще работим в посока осигуряване на доста по-голям рекламен и спонсорски бюджет, който да бъде справедливо разпределен към клубовете и да е достатъчен да издържа и развива първенствата", заяви Атанас Гаров.

"Крайна дума за формата на първенството в Суперлигата ще имат клубовете. В доказателство на думите, че искаме да работим заедно - с диалог и общи усилия да градим по-доброто бъдеще на българския волейбол, правим още една среща, на която да се дискутира формата, преди да се вземе крайното решение. По искане на 6 от клубовете ще се направи въпросната втора среща, на която още веднъж да се изговори какви биха били плюсовете и минусите при различните варианти. Срещата с клубовете от Суперлигата ще бъде на 23 юни. Каквото и да е решението, ние ще се съобразим и ще градим стратегията за развитие на тази база. Виждам плюсове в няколко от решенията, но най-вече ще се търси такова, което повишава конкуренцията в първенствата - нещо, което ще е плюс за всички. Независимо кое от възможните решения бъде взето, се надявам, че клубовете, които са предпочитали друго, също ще се съобразят с волята на мнозинството и ще имаме възможност да работим всички заедно за просперитета на Национална волейболна лига", обяви Атанас Гаров.

Освен срещата с клубовете от Суперлигата на 23 юни, вече са организирани още две срещи. На 18 юни ще се проведе годишно заседание на НВЛ - жени, а на 19 юни ще се състои годишно заседание на НВЛ - Висша лига - мъже.

Новият председател на НВЛ представи официално и екипа, с който ще работи. По изготвената структура на комисия Национална волейболна лига към БФВ освен председателя Атанас Гаров влизат Станислав Николов, Александър Попов, Борис Халачев, Ивайло Цветков и Найден Тодоров. Станислав Николов е изпълнителен директор на Национална волейболна лига. Предстои към екипа да се включи и оперативен директор.

"За всички години, през които съм работил във волейбола - както знаете, бях част и от старото управление на федерацията, за мен беше удоволствие да работя с волейболните клубове, независимо от всички препятствия и проблеми, през които сме минали. А те не бяха малко. Но когато отсреща имаш човек, който иска да помогне за решаването на даден проблем, той се решава лесно в полза на любимия ни спорт. Във волейболните клубовете има много възпитани, интелигентни и дисциплинирани хора, с които се работи лесно.

За мен е чест да бъда част от екипа на г-н Гаров в новото управление на Национална волейболна лига. С екипа, който изгради той, и с опита, който съм натрупал в годините, съм убеден и силно мотивиран, че заедно с волейболните клубе ще подобрим значително работата в Национална волейболна лига.

Вярвам, че заедно ще превърнем лигата в желания от всички волейболни хора продукт - атрактивен за фенове, партньори и медии, но и все по-полезен за бъдещето на българския волейбол", заяви изпълнителният директор на НВЛ Станислав Николов.

"От структурирането на Волейболна лига, което се случи през далечната 2002 г., моят клуб и лично аз сме се борили за няколко неща в спортния живот на България. Поради ред причини тези цели не са се реализирали. Мисля, че след промяната в ръководството на федерацията през месец март има реален шанс да се случат целите ми от преди 20 години. Винаги съм се борил за независимост на Лигата както в решенията, така и финансова. Взетите с консенсус от клубовете решения трябва да бъдат закон за федерацията, а не нещо, което Управителен съвет или неговият председател да могат да променят. Това през годините винаги се е случвало под една или друга форма, но това е била реалността. И с бъдещите си действия ние трябва да очертаем това. Колкото до финансовата независимост, парите, които Лигата намери, трябва да се изразходват и разпределят единствено от нея. През годините това също не се случваше така. Това са двата приоритета, за които съм се борил, и се надявам, че ще бъда гарант да се случат. Не ми беше лесно да седна на тази маса и само бъдещето ще покаже дали тези хубави думи ще станат реалност, но в сегашната ситуация в българския волейбол е много по-лесно това да се случи и ще работим за него", заяви Александър Попов.

"Със сигурност Суперлига-мъже видимо се развива през последните години. Има какво още да се желае, но за мен е в правилната посока. Ще се постараем първоначално да стабилизираме, а след това и да развием Национална волейболна лига - жени. Идеите ни до голяма степен съвпадат, като основната е да създадем продукт, който да бъде лицето на българския волейбол на клубно ниво и по този начин да намерим повече и по-големи рекламодатели. Волейболът е най-добрият отборен спорт в България, така че защо да не го направим и най-популярният. Вложил съм много усилия за това през последните 10 години, работейки за ВК Марица“ (Пловдив). Затова сега приемам като голяма отговорност работата си за целия български волейбол и силно вярвам, че нещата ще се получат и ще тръгнем в правилна посока", заяви Борис Халачев.

"Г-н Гаров предизвика приятно дежа вю, привличайки ме към този екип. Това са хора, с които имах удоволствието да работя още през 2015 г. на Европейското първенство в България и Италия, а след това и за Световния шампионат през 2018 г. Не мисля, че е възможно или поне е много трудно да се събере повече волейболно ноу-хау на едно място. Предизвикателствата пред нас са големи, както е пред всеки спорт или бизнес. Но смятам, че имаме всичко необходимо като ентусиазъм и знания да запретнем ръкави и да се справим с тях. Дай Боже да допринесем за визията, която г-н Гаров изтъкна и да постигнем резултатите и целите, които сме си поставили", заяви Ивайло Цветков.

"Ръководството на Национална волейболна лига гарантира откритост, прозрачност и комуникация с всички в работата за изпълнението на общите цели. Професионалното отношение и атрактивният облик са победа и за отбора на медиите, с които вярвам, че също ще работим заедно в стремежа да създаваме по-добро утре на българския волейбол - да запалваме повече момчета и момичета да тренират и да имат стремеж един ден да са част от първенствата на Национална волейболна лига, а оттам и към националните отбори. Или общо казано - заедно да ставаме по-мотивирани и по-добри, заедно и да се радваме на резултатите", заяви Найден Тодоров.

Последвайте каналите ни в:

Още от Волейбол

Виж всички