Суперлигата остава от 12 тима през новия сезон

Суперлигата остава от 12 тима през новия сезон

Волейболната ни Суперлига ще продължи да бъде от 12 отбора и през новия сезон. "Тема Спорт" научи, че един от клубовете, които гласуваха за увеличението й на 16 тима - Славия, този път няма да има право на вот на предстоящото заседание във вторник. Така на практика резултатът от последните "избори" ще се обърне.

18 Пресконференция на НВЛ и новия председател Атанас Гаров
При последната среща на НВЛ се стигна до 6:5 в полза на включването на 4 тима от Висшата лига, както и запазване на белите в елита, въпреки че те реално бяха изпаднали. Впоследствие обаче се установи, че Славия не е трябвало да вземе участие в гласуването, тъй като това е решение на Лигата още от 2012 година. От Дунав пък обявиха, че са против увеличението, като русенци бяха единствените, които не дадоха своя вот. Така стана ясно, че реално гласуването е трябвало да бъде 6:5 в полза на клубовете, които искат Суперлигата да остане във вариант 12 отбора. Дали такъв ще бъде резултатът във вторник, предстои да разберем. Има обаче индикации, че поне още един тим ще се присъедини към запазване на статуквото.
При такъв развой на събитията водещият ни ешелон се очаква да стартира през октомври. Вариантите за това са в средата или в края на месеца. Не е ясно обаче какво ще се случи със Славия и Арда и ако има изпадащи, как ще бъдат определени влизащите на тяхно място от Висшата лига.
Вчера се проведе среща на представители на втория ешелон с председателя на НВЛ Атанас Гаров и шефа на федерацията Любо Ганев. На нея бяха споделени плановете за изготвяне на 4-годишна програма за развитие на първенствата. На брифинга присъстваха представители на Миньор Перник, Люлин, Звездец Горна Малина, Ботев Ихтиман, Сливнишки герой, СУ София, Eлит Силистра, Раковски Севлиево, Етрополе и Град Белоградчик. Заявено е желание за участие в първенството и от редица други отбори, като от НВЛ и самите клубове отчетоха значителния интерес към шампионата.
18 Пресконференция на НВЛ и новия председател Атанас Гаров
"За мен е голяма отговорност да развием всички лиги, не да се фокусираме само върху Суперлигата. С моя опит и с екипа, който изграждаме, ще работим в посока да направим всички първенства по-атрактивни, но всичко е и функция от това каква е конкуренцията. Затова е важно и изграждането на дългосрочна стратегия - волейболът да не се развива стихийно, с еднократни победи, а предсказуемо за по-дълъг период, с план на действие", заяви Гаров.
Хари Латифян, "Тема Спорт"
Последвайте каналите ни в:

Още от Волейбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти