Селби готов да разваля проклятия, посочи Рони за фаворит в "Крусибъл"

Селби готов да разваля проклятия, посочи Рони за фаворит в "Крусибъл"

Марк Селби си дава ясна сметка, че трябва да се пребори с конкуренцията на общо 31 състезатели по време на предстоящото световно първенство. Това обаче не е единственото, с което 31-годишният англичанин трябва да се справи. Той ще се опита да намери начин да развали "Проклятието на "Крусибъл".

Припомняме, че през миналата година Веселяка от Лестър победи Рони О'Съливан на финала на Световното с 18:14 фрейма. Сега амбицията на Селби е да се задържи на трона си и да сложи край на проклятието в шефилдския театър, а именно - спечелилият първата си световна титла никога не успява през следващия сезон да я защити. Въпросното проклятие датира от годината, в която първенството на планетата се мести в "Крусибъл" - 1977 година.

"Статистиката и резултатите говорят сами по себе си, заяви Селби пред Press Association Sport. - Тази мисъл съществува в главата ми, няма как да бъде изтрита. Чувствам се достатъчно уверен. Спечелих последния турнир, в който участвах, така че съм готов за защитата и на световната титла. Да спечеля първенството на планетата веднъж бе фантастично постижение за мен. Ако го направя втори път и разваля проклятието, ще бъде изумително. Чух още нещо, което не е на моя страна - няма състезател, който да е печелил Откритото първенство на Китай и след това световния шампионат. Може да се каже, че ще трябва да счупя два рекорда", допълни лидерът в световната ранглиста.

След първите си титли в "Крусибъл" величия като Стив Дейвис, Денис Тейлър, Стивън Хендри, Джон Хигинс и Рони О'Съливан са се проваляли в опитите за втори пореден триумф в шефилдския театър. "Това просто е много труден за печелене турнир, продължи Селби. - Много е сложно да го сториш веднъж, а защитата е два пъти по-трудна. Човек поглежда назад във времето кои са победителите - О'Съливан, Хендри, Дейвис и това е доказателство за трудността. Ще направя всичко по силите си и мисълта за тези имена ще ме вдъхновява и ще ми дава сили да натискам още повече. Все още се опитвам да изградя име. Забелязва се обаче, че повечето състезатели вече гледат на теб като на скалп в сравнение със ситуацията преди 5 или 6 години. Това показва, че си постигнал нещо и е добро признание", коментира англичанинът.

Селби не пропусна да сподели и мнението си за това кой е фаворитът в Шефилд през тази година, както и коментара на О'Съливан, че наградните фондове в снукъра са малки и че трудът на играчите не е оценяван. "Рони обича да подхвърля разни думи наляво-надясно. Рони си е Рони. Той е един от най-великите в нашия спорт, ако не и най-великият. Винаги ще има какво да каже и да "изкрещи". Той си подбира турнирите и преценява къде да ходи, докато другите играят навсякъде. При него няма значение какъв е броят на надпреварите, в които участва през сезона. Може аз да съм действащ шампион, но въпреки това той ще е фаворитът. Едва ли ще се намери някой, който да не се съгласи с това. Той все още е човекът, с когото всички трябва да се събразяват и когото всички трябва да победят", завърши Селби.

Световното първенство по снукър започва на 18 април.

Последвайте каналите ни в:

Още от Снукър

Виж всички