Ивайло Пеков загуби, но българският снукър спечели

Ивайло Пеков загуби, но българският снукър спечели

Българското участие в квалификациите за световното първенство по снукър приключи. Първият в историята роден представител Ивайло Пеков отстъпи с 2:10 фрейма срещу 64-ия в ранглистата Маркъс Кембъл в откриващия кръг на пресявките в Международния спортен център в Шефилд. Независимо от крайния резултат обаче българският снукър има повод за гордост, а присъствието на 21-годишния пловдивчанин сред световния снукър елит ни обнадеждава, че някой ден България ще има свой състезател на сцената на шефилдския театър "Крусибъл".

Пеков изоставаше с 2:6 фрейма след първата сесия, която се проведе в петък. Българинът записа двете партии в актива си именно тогава - в първата и четвъртата партии. Днешният втори сеанс не се разви добре за Ивайло и 42-годишният му съперник спечели нужните му четири фрейма за крайния успех. Деветата част бе доста накъсана, като пръв сред топките бе пловдивчанинът. Серията му спря на 17 точки, а след това с няколко визити Кембъл направи аванса си 7:2. Във фрейм номер 10 опитният шотландец регистрира втория си халф-сенчъри брейк в мача - от 56 точки, като по този начин резултатът стана 8:2. В следващата партия Кембъл направи серии от 40 и 43 точки и се доближи само на фрейм от успеха. Краят на срещата дойде при 10:2, след като шотландският състезател измъкна и 12-ата част след кратки визити около зеленото сукно. Ивайло Пеков имаше своите шансове и в този фрейм, но не се възползва от тях.

Във втория квалификационен кръг Маркъс Кембъл, който е част от професионалния снукър тур от 24 години, ще се изправи срещу англичанина Марк Кинг.

Участието на Ивайло Пеков в пресявките за шампионата на планетата е исторически момент за родния снукър. Това стана факт, че след като Българската федерация получи „уайлд-кард” от Световната професионална билярд и снукър асоциация (WPBSA) като оценка за чудесно проведения ранкинг турнир от сериите PTC в София през сезон 2014/2015 и голямото развитие на спорта в България в последните години. Заедно с пловдивчанина в Шефилд е и треньорът Братислав Кръстев.

ВСИЧКИ РЕЗУЛТАТИ В КВАЛИФИКАЦИИТЕ ДО МОМЕНТА МОЖЕ ДА ВИДИТЕ ТУК!

Още от Снукър

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти