Фантастично! Трима българи в Топ 15 в спринта на световното по биатлон, Анев на косъм от медал (видео + снимки)

Фантастично! Трима българи в Топ 15 в спринта на световното по биатлон, Анев на косъм от медал (видео + снимки)

Българите се представиха страхотно в спринта на 10 км (мъже) на световното първенство по биатлон в Хохфилцен (Австрия). Съвсем малко не достигна на Красимир Анев за медал, като той остана шести в крайното класиране. Антон Синапов е 11-и, а силно състезание направи и Владимир Илиев, който финишира на 13-а позиция. Димитър Герджиков завъртя две наказателни обиколки и остана 70-и, с изоставане от 2:33,6 минути.

Шампион е германецът Бенедикт Дол, със среброто се окичи норвежецът Йоханес Бьо, а трети се нареди французинът Мартен Фуркад.

В един момент от състезанието Краси Анев бе водач във временното класиране след втората стрелба. Той имаше реален шанс за класиране в тройката, но състезатели с по-задни успяха в крайна сметка да го изместят.

Анев порази всичките 10 мишени днес и завърши на 33.5 секунди от победителя Дол и на 10.4 секунди от третата позиция. Синапов също беше 10 от 10 в стрелбата и завърши на 47.7 секунди от първото място. Владимир Илиев финишира на 48.3 секунди от шампиона, като допусна само една грешка - в първата стрелба от положение "легнал". Този пропуск обаче му попречи да се бори за медал.

С време 23:27.4 минути и 0 грешки в стрелбата за златото се пребори Бенедикт Дол. Той изпревари с едва 0.7 секунди класиралия се втори Йоханес Бьо. Норвежецът също беше безгрешен в стрелбата. Два пропуска (по един във всяка от двете стрелби) оставиха големия фаворит за титлата Мартен Фуркад на третото място. Французинът изостана на 23.1 секунди от Дол.

Лоуъл Бейли (САЩ) и Ондрей Моравец (Чехия) бяха другите двама биатлонисти, които успяха да изпреварят Анев, но това не им беше достатъчно за медал. Бейли не направи грешки в стрелбата, а Моравец допусна един пропуск от положение "прав". 43-годишният ветеран Оле Ейнар Бьорндален (Норвегия) направи грешка във втората стрелба и тя го остави на осмо място в крайното класиране, на 38.4 секунди от първата позиция.

В класирането за Световната купа първи е Мартен Фуркад с 872 точки, следван от Антон Шипулин (Русия) с 568 и германеца Зимон Шемп с 554. Владимир Илиев е 25-и със 217 точки, а Анев се изкачи на 34-ата позиция със 172 точки.

КРАЙНОТО КЛАСИРАНЕ В МЪЖКИЯ СПРИНТ ВИЖТЕ ТУК!

Още от Зимни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти