Катя Дафовска: Медал от олимпиадата е напълно реален

Катя Дафовска: Медал от олимпиадата е напълно реален

Президентът на федерацията ни по биатлон Екатерина Дафовска изрази надежди, че българин може отново да стъпи на почетната стълбичка на олимпийски игри в този спорт. Шампионката от Нагано 1998 коментира, че до момента представянето на националите ни на световното първенство в Хохфилцен е изключително високо, а Красимир Анев е доказал, че е част от елита на планетата. 29-годишният самоковец постигна едно шесто и едно седмо място в спринта и на преследването, като и в двата случая се размина със съвсем малко от медалите. Антон Синапов пък за първи път влезе в топ 15, докато Владимир Илиев направи две класирания сред най-добрите 20.

"Всяко влизане сред първите 10 е доказателство, че си част от световния елит. Няма как да не сме радостни от представянето до момента. Не само на Краси Анев, но и на трите ни момчета - на Тони Синапов и на Владо Илиев Синапов е още много млад (23 години) и бъдещето е пред него. Щастлива съм от резултатите им. Да, Анев може и да е разочарован, но аз се радвам за него. Ако съумеят да съхранят силите си, медалът все още не е изключен, но ще им бъде много трудно, тъй като умората вече няма как да не натежава. Ако не сега обаче, то догодина това може да се случи. Олимпиадата е много различна от европейски и световни първенства, но при постоянни изяви от тяхна страна имат шанс да го направят", сподели пред "Тема Спорт" легендата.

Дафовска изрази надежди, че Анев и Илиев ще се класират за масовия старт в края на седмицата, като смята, че щафетата ни също има сили за добро представяне. "Към момента Краси може да се смята за сигурен в масовия старт. За Владо още не се знае."
 Пресконференция на Пампорово АД преди началото на сезона 
Шефът на федерацията допълни, че бюджетът за догодина вече е ясен, но призова институциите да помогнат да подобряване на базите на клубовете. "Ще изчакаме новия министър, тъй като със служебния няма да имаме време да оправим документите. Целта ни е да подобрим базите, за да може да не загубим инерцията, която имаме в момента. Средствата за националите ние си ги имаме, проблемът е в това, че условията, при които се готвят идващите отдолу момчета и момичета, не са добри. Затова и ще искаме помощ именно в тази насока."

Още от Зимни спортове

Виж всички