Габриела Коукалова стана световна шампионка в спринта

Габриела Коукалова стана световна шампионка в спринта

Днес беше денят на чехкинята Габриела Коукалова, която изненадващо спечели световната титла в спринта на 7,5 км в биатлона във втория старт от Световното първенство, което се провежда в австрийския зимен център Хохфилцен.

Коукалова се пребори с лидерката в генералното класиране за Световната купа Лаура Далмайер и това е нейната първа голяма индивидуална титла в биатлона. Чехкинята стреля чисто и преодоля дистанцията от 7,5 километра за 19 минути и 12.6 секунди. Далмайер остана на 2-о място с изоставане от 4.0 секунди, а французойката Анаис Шевалие взе бронза и последната позиция на подиума с изоставане от 25.1 секунди. Както и Коукалова, така и двете преследвачки, повалиха и 10-те мишени в старта.

Емилия Йорданова е на 42-а позиция без грешки при двете стрелби и изоставане на 1:48.5 минути. Това постижение и гарантира място в преследването, което е в неделя.

Втората българка днес е Десислава Стоянова, която остана на 70-о място с три грешки във втората стрелба и време с 2:38.1 минути по-слабо от това на победителката. Стефани Попова се класира 94-а от 101 състезателки на 3:58.3 минути и 2 пропуска в първия рубеж.

28-годишната победителка от днес иначе има злато от смесената щафета от 2015-а година, както и четири други ведала от Световни първенства и Олимпийски игри, но без съмнение днешната победа е най-голямата в кариерата й.

Въпреки поражението в края, Далмайер остана начело за Световната купа със 723 точки, а Коукалова се доближи с още 6 и вече има 712 при петата победа за сезона.

Рускинята Екатерина Глазирина не взе участие, след като днес по-рано беше временно отстранена от Световния съюз по биатлон заради положителна допинг-проба. Мястото й в днешния старт зае Ирина Услугина и се класира на 15-о място, което беше и най-доброто постижение за руска състезателка.

Още от Зимни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти