Стив Дейвис твърдо против забраната за “бавен снукър”

Стив Дейвис твърдо против забраната за “бавен снукър”

Легендарният шесткратен световен шампион по снукър Стив Дейвис заяви, че би спрял да наблюдава мачовете от любимия си спорт, ако председателят на World Snooker Бари Хърн изпълни заканата си да наказва играчите за бавно изпълнение на ударите.

През май Хърн обяви, че планира да бъдат публикувани месечно данни за средното време, което отнема на всеки състезател да изпълни удар по масата, като най-бавните (тези с над 30 секунди време за взимане на решение) са пред угрозата да бъдат предупреждавани или глобявани. Все още санкции или забележки не са отправяни към никого, като на сайта на World Snooker са налични времената за изпълнение на удар на всички играчи от световния тур.

“Спортът се променя и всеки се стреми да осигури повече вълнение и да направи по-голямо шоу, като всеки спорт се стреми да печели повече внимание от масовата публика, защото се конкурира с другите спортове. Снукърът обаче не е такъв тип спорт, подвеждащо е да се мисли, че по-бързата игра ще бъде по-вълнуваща, по-скоро е точно обратното - понякога тактическите битки са много по-пленителни.

Така че не смятам, че снукърът има такъв проблем, какъвто имат другите спортове, например крикетът. Сега вече разполагаме с технологията да отчетем кой играе по-бързо от другия и наистина ако има някои играчи, които са много бавни, може би трябва да бъдат адресирани.

Не мисля, че някой наистина ще бъде глобен за бавна игра, или пък ще бъде наказан със загуба на фрейм. Ако това се случи, няма повече да гледам снукър, защото това ще бъде съвсем различна игра”, обясни Дейвис в изказване за LiveSnooker.com.

Към момента петима майстори на щеката изпълняват ударите си средно за над 30 секунди от началото на сезона. Род Лоулър е най-бавният с 33.43, а другите са Крис Тотен, Мартин О’Донъл, Лукас Клекерс и Лий Уокър, докато други седем състезатели са със скорост от 29 секунди.

“За мен по-добра идея е да се даде власт на реферите да определят дали някой наистина е прекалено бавен или умишлено бавен. Средната скорост на удар не е най-добрият източник на информация, защото всеки може да почне да играе по-бързо, когато е спечелил вече фрейма. Съдиите трябва да могат да предупреждават играчите за умишлено бавна игра, защото всичко е относително и в един мач има моменти, когато трябва да си бърз, както и моменти, в които трябва да размишляваш повече”, каза още Дейвис по темата.

Още от Снукър

Виж всички