Нов член в “семейството” на ранкинг шампионите по снукър

Нов член в “семейството” на ранкинг шампионите по снукър

“Семейството” на ранкинг шампионите по снукър има нов член в лицето на Джими Робъртсън, който спечели с 9:6 финала на Европейския Мастърс срещу Джо Пери. Робъртсън стана професионалист преди цели 16 години и допреди миналата седмица не бе играл дори полуфинал на ранкинг турнир, а в Ломел, където се проведе турнира, той спечели първите си три мача с 4:3 по последната черна във финалния фрейм. След това той елиминира последователно още Марк Алън, Марк Кинг и Пери, за да стигне до чека от 75 000 паунда.

Благодарение на триумфа си в едно от малкото събития от ранкинг системата в континентална Европа, той се изкачи с десет места в световната ранглиста до най-високото в кариерата си 26-о. По-важното е, че той си заслужи и място в изключително силния и престижен турнир “Шампион на шампионите” в Ковънтри следващия месец.

32-годишният Робъртсън за малко не изпусна инициативата във финала срещу Пери, тъй като от 5:0 резултатът мина през 7:3, за да стигне до 7:6 и Джентълмена да има всички шансове за впечатляващ обрат. Робъртсън обаче игра наистина страхотно в оказалите се последни два фрейма и заслужи трофея, с който завърши прогреса си през последните три години. Първият му ранкинг осминафинал бе през 2015-а, а по-рано през 2018-а в Германския Мастърс прескочи още едно стъпало, като има на сметката си и четири участия в “Крусибъл”, макар и без да е печелил мач.

Джо Пери, финалист в “Мастърс” през 2017 година и шампион от Уши Класик 2014, спечели 35 000 евро като “подгласник” в Ломел, като се изкачи до 18-а позиция в световната ранглиста.

Още от Снукър

Виж всички