Хигинс пак надви Тръмп и стигна 69-и ранкинг полуфинал

Хигинс пак надви Тръмп и стигна 69-и ранкинг полуфинал

Четирикратният световен шампион и носител на 30 ранкинг титли по снукър Джон Хигинс спази традицията да се справя със съпротивата на Джъд Тръмп и го елиминира на четвъртфиналите в Шампионата на Китай след победа с 5:3. Двамата определено не изиграха един от качествените двубои помежду си, като това бе провокирано до голяма степен от неприятните условия в спортния център в Гуанджоу, от които се оплакаха редица топ играчи.

Вълшебника от Уишоу дори отказа възможността да направи сенчъри брейк в седмия фрейм и просто си седна на стола, щом вече беше повел с 4:3. Шотландецът, а и Тръмп, изпитваха трудности да стоят на масата, тъй като през цялата седмица в залата е влажно и горещо, като голяма част от състезателите дори определиха всякакъв контакт със сукното като “лепкав”.

Иначе Хигинс за 69-и път в кариерата си е на полуфинал на ранкинг турнир, като ще се изправи срещу 20-годишния представител на домакините Хаотян Лю, който се саморазправи с един от най-бавните играчи в световния тур Мартин О’Донъл (средно време за изпълнение на удар от 29.93 секунди - 121-во от 128 майстори на щеката). Китаецът за първи път в кариерата си ще участва на полуфинал на ранкинг турнир, като се възползва от по-лекия съперник, защото по-рано елиминира Шон Мърфи.

Хигинс пък вече има четири поредни победи над Тръмп, включително драматичното 13:12 във втори кръг на Световното първенство по-рано тази година. Иначе Вълшебника от Уишоу е побеждавал 21 пъти в 31 мача, като Асото е спечелил 9 сблъсъка, а между двамата има и едно равенство.

Световният номер 5 Тръмп играеше най-добрия снукър от началото на сезона именно в Шампионата на Китай, но също имаше трудности да предложи същия стандарт срещу Хигинс. Той поведе с 3:2 след топ брейкове от 55 и 50, но после Хигинс разчисти от синя за 3:3, а после направи и серия от 79 (когато отказа да преследва сенчъри) в седмия фрейм. Тръмп можеше да разчисти от 0-45 изоставане в следващата партия, но остана без позиция по последната жълта, след което спорът се разви около розовата и черната. Асото пропусна с дълъг удар 6-точковата топка, а Хигинс ги реализира и двете за крайното 5:3.

Още от Снукър

Виж всички