Даниел Пеев: Най-удачно е да не бъде обявяван шампион в Суперлигата

Даниел Пеев: Най-удачно е да не бъде обявяван шампион в Суперлигата

Следващата седмица Управителния съвет на БФВолейбол ще решава бъдещето на волейболните първенства у нас, с оглед на обявеното извънредно положение поради разпространението на коронавируса. Бе обявено, че има три варианта за завършване на шампионатите, като те ще бъдат разисквани на предстоящия УС. BGvolleyball.com потърси мненията на клубовете в Суперлигата, като предоставя на читателите техните позиции.

Ето какво каза за BGvolleyball.com старши-треньорът на ВК Монтана Даниел Пеев:

„Позицията на ВК Монтана е за окончателно прекратяване на Суперлигата и запазване на класирането от изиграните мачове до момента.  Лично за мен, (това е мое лично мнение), не бива да бъде обявяван шампион за този сезон. Така вече постъпиха в някои европейски страни. Класирането до момента да послужи за точки и финансиране, както и за разпределянето на отборите за участие в европейските клубни турнири. Разбира се, че това ще породи недоволство. Например от ВК Хебър ще бъдат недоволни, че няма да имат възможност да спечелят шампионската титла. Защото редовният сезон не е приключил и на теория Хебър има (макар и само теоретични шансове) за обрат в класирането в следващите два кръга и завършване на първа позиция. От ВК Нефтохимик пък ще изразят недоволство, че не са официален шампион. Но не може всичко да е угодно за всички, такава е ситуацията.

Смятам, че не е удачно да се мисли в посока тепърва отново да се продължава с плейофи.  Мачовете могат да бъдат възобновени най-рано в края на юли или началото на август. Отваря се много голяма пауза. За да влязат волейболистите във форма са нужни поне 25-30 дни. Подготвителният период ще бъде различен сега, но ще е по- лош от летния период. Това е така, защото самите състезатели стоят в къщи, тренират много –по-малко, отколкото лятото, когато се движат и ходят на фитнес.  Рискът да се контузят при започване на активен тренировъчен процес за срещи от първенство е доста по-голям. Ако изхождаме, че Китай се справи с кризата за четири месеца, то месец- два за Европа и по-специално за България е прекалено оптимистичен сценарий.  Така че, ако отидем на доизиграване в началото на август, ще се получи застъпване със следващия сезон. Кога ще се мисли за него?Това означава да приключим настоящият шампионат и буквално на следващия ден да започнем новото първенство. А с трансферите какво става? Днес играеш за един отбор и от утре преминаваш в другия, заставаш на отсрещната страна. Ще е доста трудно не само за клубовете, но и за играчите, как ще им се отрази. Смятам, че такъв сценарий не би бил удачен и шампионатът трябва да бъде прекратен.

Сега трябва да мислим по-скоро за бъдещето. В добра обстановка и атмосфера да се обсъжда от всички следващия сезон в Суперлигата - формат, начин на провеждане, старт и т.н. Разбира се, че ще има недоволни, няма как всички да са доволни. БФВолейбол трябва да вземе бързо решение по казуса, за да може всички клубове да имат яснота и да си правят планове за бъдещето. Да се види на базата на класирането и разпоредбите на ЦЕВ какво ще е българското евроучастие, които отбори и къде ще участват и да се мисли в посока само напред."

Последвайте каналите ни в:

Още от Волейбол

Виж всички