За какво е този ВАР в крайна сметка?

Евро 2024 е пред своя край. Испания или Англия ще спечели купата в Берлин. Цял месец в Германия се вие пъстър футболен празник - фенове от половин Европа се изсипаха в десетте града-домакини. Феерия, радост, песни, тук-там малко тъга.

Магически гол на Белингам спаси Англия на Саутгейт от шокиращо отпадане от Словакия

Да, при националните отбори романтиката от едно време все още гори. Ето ви пример - Словакия ей за толкова не елиминира вечно претендиращата за величие Англия. Някакви секунди не стигнаха на Иван Шранц и компания. На клубно ниво, в който и клубен турнир на УЕФА да си изберете, едва ли словашки отбор има голям шанс срещу представител на Премиър лийг.

В УЕФА са доволни от решението на Антъни Тейлър за дузпата

Хубаво, европейското е чудесно, но... ВАР! Какъв е смисълът от ВАР и 40-те камери по стадионите, ако се допускат неточности, които се забелязват дори в реално време? Ударът в ръката на Марк Кукурея се видя веднага на стадиона в Щутгарт, но от ВАР - нищо. Топката отиваше към мрежата на испанците, правилото за играта с ръка е фундаментално за футбола още от XIX век, но се започна носене на вода от девет кладенеца - естествена позиция на ръката, съдийските разпоредби преди първенството, кръгова диаграма относно ръцете и тялото...

Хари Кейн: Заслужавахме да победим, защото бяхме по-добрият отбор

Няколко дни по-късно дузпа за Англия срещу Нидерландия. Добре, но преди нарушението срещу Хари Кейн, Букайо Сака игра два пъти с ръка в наказателното поле на "оранжевите". Реално топката беше подадена към Кейн с ръка, нидерландците сигнализираха за това и... дузпа за Англия.

Ние, българите, все си повтаряме, че с ВАР през 1994 година щяхме да получим втора дузпа в полуфинала с Италия, която евентуално Стоичков щеше да превърне в гол и да отидем на продължения. Спорно е обаче - кой знае какво щеше да се изведе тогава като контра аргумент: ръката на Костакурта ще да е била в естествено положение, Костадинов вдигнал по-високо крак, топката не е в посока на италианската врата и пр. Куп глупости.

Рожденикът Ямал: Ако спечелим финала, не искам нищо за подарък, сравняват ме с Меси, но се опитвам да бъда Ламин

За какво в крайна сметка е ВАР, ако той не помага при явни нарушения, а напротив - чрез него се насочва даден мач в определена посока: Германия можеше да поведе с 2:1 и да е на полуфинал, а Нидерландия можеше да води на почивката в другия полуфинал. Тези неща нагарчат на безпристрастния футболен запалянко, въпреки цялото великолепие на празника Евро 2024.

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти