Словакия

Словакия

Прякор: “Соколите”
Асоциация: Словенски футболен съюз (Slovenský futbalový zväz)

Селекционер: Франческо Калцона

Капитан: Милан Шкриняр

С най-много мачове: Марек Хамшик (138)

С най-много голове: Марек Хамшик (26)

Стадион: Национален стадион, Братислава, “Антон Малитински”, Търнава

Позиция в ранглистата на ФИФА: 48
Най-висока позиция в ранглистата на ФИФА: 14 (август 2015)

Най-ниска позиция в ранглистата на ФИФА: 150 (декември 1993)
Участия на европейски първенства: 2

Най-големи успехи: Осминафинал (2016)

Население: 5,5 милиона

Площ: 49 035 км2

Столица: Братислава

Валута: Евро

Официален език: Словашки

Националният отбор по футбол на Словакия представлява страната в международните футболни състезания. Той е един от най-младите в семейството на европейския футбол. Словашкият футбол се отцепва от Чехословашкия в следствие от разделянето на двете страни през 1993 година.Най-големият успех на Словакия е класирането за Световното първенство през 2010 година. На същия форум в Република Южна Африка словашкият тим успява да излезе от груповата фаза, справяйки се с тогавашния световен шампион Италия. На фаза 1/8-финал словаците излизат като абсолютни аутсайдери, но затрудняват сериозно бъдещия финалист Холандия.След силните игри на африканска земя Словакия не успява да се класира на следващите два форума - Евро 2012 и Мондиал 2014. В квалификациите за Евро 2016 словаците надвиват с 2:1 настоящия крал на Европа Испания. В крайна сметка тимът на Ян Козак успява да се класира за еврофиналите във Франция, заемайки втората позиция в квалификационната си група. Това е дебютно участие за тима ва Европейско първенство.

На финалите във Франция словаците стартират със загуба с 1:2 от Уелс, след това побеждават Русия с 2:1 и правят 0:0 с Англия. Тези резултати ги класират за следващата фаза като един от най-добрите трети отбори. На осминафиналите губят с 0:3 от тогавашния световен шампион Германия.

Словакия не успява да се класира за Мондиалите през 2018 и 2022 г., но пък печели място на Евро 2020 и Евро 2024. На Европейското първенство преди четири години те започват с победа над Полша с 2:1. Следват обаче загуба с 0:1 от Швеция и поражение с 0:5 от Испания. Така тимът не успява да премине груповата фаза.

Новини

Виж всички новини