Президентът на ФИА се отказа от контрола върху Формула 1

Президентът на ФИА Мохамед бин Сулайем се отказва от контрола върху Формула 1, стана ясно днес. Бившият рали пилот е заявил това в специално писмо, изпратено до 10-те тима, участващи в световния шампионат.

Бин Сулайем ще остане начело на ФИА, но с Формула 1 вече ще се занимава Никола Томбазис - директорът във ФИА, който отговаря за състезанията с едноместни автомобили, включително и Формула 1.

Според информацията от различни източници, Бин Сулайем е известил отборите за решението си вчера следобед.

И шефовете на отбори във Формула 1 срещу президента на ФИА

“Предварително бях обявил, че целта ми е да съм президент без изпълнителни функции и след сформирането на екип от професионални мениджъри, тази цел е почти изпълнена - е заявил Бин Сулайем. - Заради това, оттук нататък ежедневният контакт по всички въпроси, свързани с Формула 1 ще се поддържа от Никола (Томбазис) и неговия екип, а аз ще се фокусирам върху стратегически въпроси и лидерския ми екип.”

ФИА официално стартира процеса по търсене на нови отбори във Формула 1

В последните седмици Бин Сулайем влезе в тежка битка с Формула 1, като успя да вбеси шефовете на световния шампионат, след като обясни, че появилата се в медиите цена от 20 милиарда долара за търговските права на спорта е “преувеличена”. Това доведе до остро писмо от адвокатите на Формула 1, които заплашиха Бин Сулайем със съд. След това на бял свят бяха извадени негово изказване отпреди 20 години, в което той заявява, че “не харесва жените, които се смятат за по-умни от мъжете, защото не са.”

Либърти Медия иска да махне президента на ФИА?

Преди това Бин Сулайем пък ядоса отборите във Формула 1 и шефовете на спорта с подкрепата си на кандидатурата на Майкъл Андрети да влезе в спорта, посъветва го да се съюзи с голям автомобилен производител, което Андрети изпълни, а преди дни ФИА стартира процедура за влизане на два нови отбора в световния шампионат.

Доменикали: Формула 1 няма да спира политическите изяви на пилотите

През миналата година ФИА и Формула 1 имаха интересни сблъсъци относно броя на спринтовете състезания през новия сезон. Първият опит на Формула 1 да ги направи от 3 на 6 беше блокиран от ФИА като демонстрация на силата на федерацията и едва по-късно това стана възможно.

Ботас: ФИА иска да ни контролира

А тази седмица шефът на Формула 1 Стефано Доменикали даде да се разбере, че шефовете на спорта няма да се съобразят с ограниченията, наложени от ФИА на политическите изказвания и жестове на пилотите.

Във Формула 1 не харесаха коментарите на президента на ФИА

Бин Сулайем стана президент на ФИА в края на 2021, като наследи Жан Тод, но още в началото на мандата си се сблъска със сериозни противници, като наскоро дори се появи спекулация, че във Формула 1 обсъждат вариант за смяната му, което обаче не е реалистично с оглед на това как се избира президент на ФИА.

Бъдеща продажба на Формула 1 зависи от ФИА

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти