Верстапен поиска още по-леки коли за сезон 2026

През миналата седмица Международната автомобилна федерация (ФИА) публикува първата версия на техническия правилник във Формула 1 за сезон 2026.

Една от идеите на новите правила е колите да станат по-маневрени за пилотиране. За целта се предвижда намаляване на минималното тегло с 30 килограма, от сегашните 798 до 768.

Алонсо вижда едно "невъзможно" предизвикателство в новите правила
Алонсо вижда едно "невъзможно" предизвикателство в новите правила

Според трикратния световен шампион Макс Верстапен обаче това олекотяване няма да е достатъчно, за да се изпълни целта на ФИА. Именно затова нидерландецът призова масата на колите да бъде свалена със 100-105 килограма.

Верстапен с предложение тип Mario Kart за новите правила
Верстапен с предложение тип Mario Kart за новите правила

„Ще бъде трудно с всички неща, но да видим. Искам да кажа, дори сега има отборите, които са твърде тежки, нали? Така че да свалим още 30 килограма... Знам, че размерите на колите ще се променят, но не съм сигурен, че 30 килограма, ще са перфектния сценарий.

„Трябват ни поне 100-105 килограма. В момента, с всички неща, това е невъзможно. Но много от нещата зависят и от двигателите, нали? Двигателя и батериите, те са много тежки и много големи.

„За момента е пожелателно мислене, но определено от това имаме нужда, за да стана колите по-маневрени и може би по-забавни. Безопасността добави много килограми, което, разбира се, е добре, но аз съм сигурен, че ще можем да направим нещата по малко по-различен начин. Всичко ще зависи от правилата, как са написани те“, коментира Верстапен.

Последвайте каналите ни в:

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички