Във ФИА очакват известно пренареждане на колоната с новите правила

Във ФИА очакват известно пренареждане на колоната с новите правила

Директорът на комисията за едноместни формули към ФИА Николас Томбазис заяви, че очаква известно пренареждане на колоната във Формула 1 при въвеждането на новите техническа правила през 2026 година.

Тя бяха представени официално по-рано днес. Основните промени са свързани с размерите и теглото на колите, които ще са по-малки и по-леки спрямо настоящите. Отделно аеродинамиката и задвижващите системи също ще претърпят сериозни промени, а идеята е това да направи състезанията по-интересни за наблюдаване.

ФИА представи по-леките и по-маневрените коли за сезон 2026 във Формула 1
ФИА представи по-леките и по-маневрените коли за сезон 2026 във Формула 1

„Ние не пишем едни правила с някакво нареждане наум. Няма как да предвидим кой ще се справи в тях и кой не. Но когато има големи промени, а тези са такива, ние очакваме да има и известно пренареждане. Не можем да предвидим колко голямо ще е то, но е естествено да очакваме такова.

„Това са вторите правила, в които тимовете ще бъдат ограничени от тавана на бюджетите. И това дава шанс на някои от по-малките отбори да догонят лидерите. Големите тимове не могат да харчат безразборно. Всички ще трябва да преценят много внимателно как да изразходват средствата си“, каза Томбазис.

Гръцкият експерт също така заяви, че една от целите на ФИА с новите правила е била да коригира грешките, които бяха допуснат при последната голяма промяне в техническия правилник през 2022 година. Томбазис каза, че тези правила са били написани след консултации с отборите, което е отнело доста време.

„Ние вярваме, че състезанията станаха по-оспорвани през 2022, но допуснахме и грешки, които сега се опитваме да коригираме. Вярваме, че състезанията ще са по-вълнуващи и оспорвани с новите коли.

„Отборите и пилотите бяха част от процеса. Имахме чести срещи с отборите и техните технически ръководители. Освен това помолихме отборите за техните симулации във въздушните тунели и на симулаторите. Имахме пилоти, които изпробваха колите в симулаторите, за да дадат своето мнение за определени неща дали работят, или не. Взехме под внимание тяхната обратна връзка при създаването на тези правила“, коментира Томбазис.

Последвайте каналите ни в:

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички