Гледай на живо

Евро 2024: Италия - Албания 0:1

Люис Хамилтън смята и новите болиди за твърде тежки

Люис Хамилтън смята и новите болиди за твърде тежки

Люис Хамилтън приветства плановете на Формула 1 за по-леки и по-пъргави болиди, но смята, че шефовете на автомобилния спорт не са направили достатъчно за редуцирането на теглото им. Седемкратният шампион все пак е на мнение, че готвените промени от 2026 година са стъпка в правилната посока.

В навечерието на Гран При на Канада от Формула 1 показаха част от бъдещето си, като бе разкрита концепцията за нова машина. Новият по-малък автомобил включва опростен двигател с вътрешно горене, използващ напълно устойчиви горива и въвеждането на нов бутон за усилване при изпреварване. Болидът е предвиден да бъде с 30 килограма по-лек от настоящия дизайн, използван в този спорт. В бъдеще Международната автомобилна федерация (ФИА) обещава минимално тегло от 768 кг при почти 798 кг в момента, а от централата се надяват по трасетата да има “пъргав" автомобил, което е в основата на промените.

ФИА представи по-леките и по-маневрените коли за сезон 2026 във Формула 1
ФИА представи по-леките и по-маневрените коли за сезон 2026 във Формула 1

Самият Хамилтън многократно е подчертавал, че сегашните болиди във Формула 1 са твърде тежки и тромави, докато Ландо Норис (пилот на отбора на Макларън) заяви в един момент през миналия сезон, че "колите трябва да бъдат конструирани по-леки и тогава ще се превърнат в доста по-живи на пистата".

"Става дума за болид, който е едва с 30 кг по-лек от настоящия. Да ви кажа, не е нещо кой знае какво като разлика. Стъпка в правилната посока е, но все още е тежък”, заяви на пресконференция Хамилтън, който от 2026 година преминава в отбора на Ферари. "Въпросната промяна няма да има кой знае какво въздействие. Видях само това, което всички видяха на представянето, но говорих с тестови пилоти, които са го карали на симулатор и те ми казаха, че болидът е доста бавен”, добави британецът.

Във ФИА очакват известно пренареждане на колоната с новите правила
Във ФИА очакват известно пренареждане на колоната с новите правила

Пилотът на Мерцедес все пак похвали ФИА за предстоящото преминаване на спорта към устойчиви горива.

“Това е смела стъпка и със сигурност е в правилната посока”, заяви Хамилтън.

От ФИА обясниха защо махат DRS от Формула 1
От ФИА обясниха защо махат DRS от Формула 1

Пакетът с новите технически правила трябва да бъде ратифициран от Световния съвет за моторни спортове на ФИА на 28 юни.

Последвайте каналите ни в:

Още от Моторни спортове

Виж всички