ФИА използва новите правила като оръжие срещу отборите?

ФИА използва новите правила като оръжие срещу отборите?

Възможно ли е новите технически правила, които трябва да влязат в сила за началото на сезон 2026 във Формула 1, да бъдат използвани като оръжие от ФИА в сериозното противопоставяне на федерацията срещу световния шампионат. Формула 1 е световен шампионат на ФИА, но правата на федерацията относно управлението му са доста ограничени.

Все пак, след години разработка под ръководството на вече уволнения Пат Саймъндс, ФИА представи през седмицата новите технически за 2026 във Формула 1. Което се оказа тема, която успя да ядоса отборите, които не са били информирани от ФИА относно съдържанието на новите правила, представени пред медиите. И в Монреал имаше доста ядосани коментари по темата, както и изявления, че новите правила няма да проработят и трябва да се променят.

ФИА представи по-леките и по-маневрените коли за сезон 2026 във Формула 1
ФИА представи по-леките и по-маневрените коли за сезон 2026 във Формула 1

В събота се наложи спешна среща на пистата на представители на ФИА, десетте отбора и Формула 1, на която да бъде обсъдено недоволството на тимовете. От страна на ФИА потвърдиха, че отборите не са били напълно наясно с новите правила, към момента на представянето им. Друг е въпросът дали има изискване в правилата, по които работи ФИА, да има такава информация за отборите, все пак до влизането в сила на новите правила има година и половина.

Във ФИА са отворени към промени по правилата за 2026 година
Във ФИА са отворени към промени по правилата за 2026 година

Отборите веднага контрираха, че без съгласуване с тях, са предвидени промени, които са невъзможни – като намаляването на теглото на колите с 30 килограма. Същото важи и за правилата за аеродинамичните пакети на колите, където най-вероятно ще има корекции.

От ФИА обясниха защо махат DRS от Формула 1
От ФИА обясниха защо махат DRS от Формула 1

Стефано Доменикали и отборите удобно забравят, че Формула 1 е световен шампионат на ФИА и „подялбата на власт” от страта на федерацията с участниците в спорта беше успешна сделка при други президенти и шефовете на спорта. Продажбата на търговските права беше задължение, което ФИА изпълни, но те първоначално попаднаха при Бърни Екълстоун на смешна цена, а след това повече или по-малко Бърни пак имаше контрол над тях, чак до идването на Либърти Медия. Същото важи и за определянето на правилата – въпреки всички силни приказки и закани Бърни винаги е работил добре с Макс Мозли и Жан Тод, но сега Мохамед бин Сулайем, Доменикали и Либърти Медия не могат да се похвалят с подобно разбирателство. Което се отразява на процеса на взимане на решения във Формула 1.

Ферари има шанс за титлата, а Макларън?
Ферари има шанс за титлата, а Макларън?
Последвайте каналите ни в:

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички