Кими Райконен бил приятно изненадан от представянето на Алфа Ромео в Катар

Въпреки че завърши извън точките в първата в историята Гран При на Катар, световният шампион във Формула 1 за 2007 година Кими Райконен заяви, че е останал приятно изненадан от темпото на тима в състезанието на „Лусайл“.

Финландецът потегли 16-и в Катар, след което успя да спечели две позиции в хода на състезанието, в което дори направи страхотно изпреварване от външната страна на пилота на Уилямс Никола Латифи. 

„Беше хубаво да се състезавам с някои хора, но като цяло беше същото като в квалификацията. Липсваше ни малко скорост навсякъде. Всъщност колата ставаше все по-добра и по-добра с течение на състезанието. Спечелихме няколко позиции и накрая започнах да настигам, но не ми стигна малко скорост, което е жалко. 

Кими Райконен, Никола Латифи

„Бях изненадан. Успях да изпреваря няколко коли от външната страна на първи завой, което си мислех, че ще е сложно“, коментира Ледения.

В надпреварата на „Лусайл“ Райконен записа шестата най-бърза обиколка и финишира на три секунди зад Даниел Рикардо и Юки Цунода, които завършиха съответно 12-и и 13-и. Неговият съотборник Антонио Джовинаци мина под карирания флаг 25 секунди след Ледения.

В Уилямс са очаквали проблемите с гумите на Пирели в Катар
В Уилямс са очаквали проблемите с гумите на Пирели в Катар

„Още в петък осъзнахме, че нашата цел ако няма проблеми за колите пред нас ще бъде да сме пред пилотите на Уилямс и Хаас. Накрая го сторихме, имахме страхотна първа обиколка, но темпото ни не стигна за повече. Избрахме два стопа, което беше окей. След втория заседнах малко зад колите на Уилямс където загубихме време, но нямаше как да постигнем повече от това“, коментира италианецът.

Двамата имат още два старта като пилоти на Алфа Ромео, тъй като финландецът ще прекрати кариерата си след Гран При на Абу Даби, а Джовинаци бе освободен от екипа за сметка на Гуаню Джоу, който ще партнира на Валтери Ботас през 2022 година.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички