Алфа Ромео потвърдиха привличането на Валтери Ботас

Валтери Ботас ще се присъедини към отбора на Алфа Ромео за началото на сезон 2022 обявиха от базирания в Хинвил екип.

Деветкратният победител в надпревари от шампионата ще се присъедини към Алфа Ромео след пет години в Мерцедес, където записа всичките си девет успеха. Първият от тях дойде още в четвъртия му старт с екипа на световните шампиони в Гран При на Русия през 2017.

„Отваря се нова глава в моята състезателна кариера: Радвам се да се присъединя към Алфа Ромео от 2022 година, което ще бъде ново предизвикателство с емблематичния производител. Алфа Ромео е марка, която не се нуждае от представяне, те са написали няколко страхотни страници от историята на Формула 1 и ще бъде чест да представлявам тази марка.

„Потенциалът на съоръженията в Хинвил е ясен и се наслаждавам на възможността да помогна на екипа да се изкачи напред, особено с новите правила през 2022 г., които дават възможност на екипа да направи скок в представянето. Благодарен съм за доверието, което екипът ми оказа, и нямам търпение да отплатя вярата им: гладен съм както винаги да се състезавам за резултати и, когато дойде времето, за победи.

„Познавам добре Фред [Васьор] и с нетърпение очаквам да опозная останалата част от екипа, с който ще работя, да изградя отношения, толкова силни, колкото тези, които имам в Мерцедес. Гордея се с постигнатото в Бракли и съм изцяло съсредоточен върху завършването на работата, докато се борим за поредната световна титла, но също така очаквам с нетърпение новите предизвикателства, които ме очакват догодина“, заяви 32-годишният финландец.

Кими Райконен потвърди: Това ще е последният ми сезон във Формула 1
Кими Райконен потвърди: Това ще е последният ми сезон във Формула 1

В Алфа Ромео той ще наследи своя сънародник Кими Райконен, който през миналата седмица обяви своето оттегляне от Формула 1 в края на годината. Мястото на Ботас в Мерцедес пък ще бъде заето от младата британска звезда Джордж Ръсел, като това се очаква да бъде официални потвърдено в близките дни.

Договорът на Ботас с екипа на Алфа Ромео е за повече от една година.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти