В Уилямс са очаквали проблемите с гумите на Пирели в Катар

Звездата на Уилямс Джордж Ръсел разкри, че в британския тим са очаквали гумите на Пирели да не издържат на огромното натоварването във вчерашната Гран При на Катар във Формула 1.

Хамилтън отново победи Верстапен в Катар и намали изоставането си в шампионата
Хамилтън отново победи Верстапен в Катар и намали изоставането си в шампионата

Общо четирима пилот, включително Ръсел и неговият съотборник Никола Латифи, имаха проблеми с предната си лява гума в надпреварата на „Лусайл“. Валтери Ботас пръв повлече крак в 33-я тур, а в последствие същата съдбата сполетя Ландо Норис и дуото на Уилямс. Тези проблеми се случиха, въпреки че от Пирели заложиха на трите си най-твърди смеси за старта в Катар, заради високоскоростната конфигурация на „Лусайл“.

„Нямахме никакво предизвестие, но всъщност очаквахме нещо подобно още преди старта. Външният пръстен на предна лява гума беше проблематичен, просто знаехме, че той ще поддаде в някакъв момент. Опитах се да запазя гумите максимално в бързите завой, но нямахме достатъчно притискане и съответно бяхме бавни в началото на правите.

„Няма от какво да сме разочаровани. Не съм сигурен, че от Пирели можеха да направят нещо повече. Просто тези коли са много бързи в такъв тип завой, 270-280 км/ч, нормално е да се случи. Пистата беше невероятно защото можеше да се натиска много заради това колко гладка беше. Може би в цялата ми кариера това е състезанието, в което темпото е било най-високо ако ме разбирате“, коментира Ръсел.

Пирели с обяснение за спуканите гуми в Гран При на Катар
Пирели с обяснение за спуканите гуми в Гран При на Катар

След спуканата си гума той финишира на 17-о място, докато Латифи дори не успя да стигне до карирания флаг. Младият канадец бе принуден да спре своя болид в средата на обиколката, тъй като неговата гума се спука малко след входа за бокса и цяла обиколка на три колела щеше да нанесе твърде големи щети по машината.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички