Ботас може да дебютира за Алфа Ромео още в Абу Даби

Валтери Ботас може да направи своя дебют за екипа на Алфа Ромео още преди края на 2021 година по време на официалния тест на гуми в Абу Даби след края сезона, ако от Мерцедес се съгласят да го освободят предварително.

Финландецът загуби мястото си в Бракли за сметка на Джордж Ръсел и подписа с Алфа Ромео, като се надява неговият настоящ работодател да му разреши да вземе участие във въпросния тест. Той ще бъде изключително важен за всички отбор, тъй като това ще е първи шанс за всички тях да изпробват финалните спецификации на новите за 2022 година 13-инчови гуми, макар с адаптирани версии на настоящите си автомобили. Въпросният тест ще се проведе във вторник и сряда след Гран При на Абу Даби, което ще сложи край на сезон 2021 на 12 декември.

Алфа Ромео потвърдиха привличането на Валтери Ботас
Алфа Ромео потвърдиха привличането на Валтери Ботас

Говорител на Мерцедес вече заяви, че от тима не възнамеряват да попречат на Ботас да тества за Алфа Ромео още тази година, като единствено е останало уточнението на финалните детайли. Самият финландец вече е посетил базата на новия си екип в Хинвил преди няколко седмици.

„Бях там преди няколко седмици. Фабриката е хубава, имат всичко необходимо, за да бъдат силен отбор. Мисля, че те не развиваха много колата си тази година, а работят за следващия сезон още от януари. Седнах в болида и се надявам да мога да направя теста в Абу Даби“, каза Ботас.

Ръководителят на Алфа Ромео Федерик Васьор също коментира евентуалното участие на новия пилот на екипа в изпитанията на „Яс Марина“.

Валтери Ботас, Кими Райконен

„Трябва да го обсъдим с Мерцедес и да намерим вариант. Договорът си е договор и той има такъв с Мерцедес до края на годината, затова трябва да намерим решение. Въпреки че колата догодина ще е много различна, тестът ще е полезен за придобиване на опит в съвместната работа“, каза Васьор.

Добрата новина за Алфа Ромео е, че в миналото Тото Волф и компания не са пречили на свои пилоти да тестват предварително с новите си отбори. За последно това се случи в края на 2019 когато тестовият пилот на световните шампиони Естебан Окон седна в болида на Рено отново в Абу Даби, преди преминаването си в Енстоун през 2020.

От Алфа Ромео все още не се обявили кой ще партнира на Ботас догодина, като това е единственото останало свободно място на стартовата решетка за сезон 2022.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти