Павел Върба стана треньор на Мартин Минчев в Чехия

Павел Върба стана треньор на Мартин Минчев в Чехия

Бившият треньор на Лудогорец Павел Върба бе назначен за нов наставник на чешкия Спарта (Прага). 57-годишният специалист заменя на поста Вацлав Котал, който бе уволнен по-рано през деня заради слаби резултати. Така Върба ще бъде наставник на българския национал Мартин Мичнев, който е играч на чешкия гранд, след като премина там от Черно море през юни 2020 година.

Върба е най-успешният чешки треньор в последното десетилетие, след като спечели три пъти титлата на страната с Виктория (Пилзен), а освен това взе една Купа на Чехия и една Суперкупа. Преди това той триумфира и в първенството на Словакия с Жилина. Той осем пъти е избиран за най-добър треньор в Чехия между 2010 и 2018 година.

В Лудогорец обаче Върба не успя да постигне това, което се очакваше от него, особено в Европа. Той изведе "Орлите" до титлата в efbet Лига, но бе уволнен в края на октомври 2020 година.
Сега специалистът застава начело на гранда Спарта (Прага). Спортният директор на клуба Томаш Росицки обясни за неговото назначение: "Павел Върба първо и най-важно е голям футболен експерт. Неговият стил се базира на ясни принципи, които съвпадат с тези на нашия клуб. Тимовете, които е водил, винаги са имали ясна конструкция на играта и са били много балансирани, както в атака, така и в защита. Освен това Върба е треньор, който е свикнал да побеждава".
"Радвам се, че Спарта ме потърси. Това е клуб с големи амбиции и вярвам, че ние ще ги изпълним. Обсъдихме какво се очаква от мен. Вярвам, че феновете ще ме съдят по това, което върша в отбора. Напълно разбирам и уважавам мнението им да не ме харесват, докато бях треньор на Виктория Пилзен. Надявам се да постигнем добри резултати", заяви пък самият Върба след назначението си.

Още от Българи зад граница

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти