Шефът на хазарта: Правителството да се оправя, завалиите не са ме питали като залагат

Шефът на хазарта: Правителството да се оправя, завалиите не са ме питали като залагат

Председателят на комисията по хазарта Иван Еничеров, който бе назначен от служебния кабинет на Марин Райков на 22-ри април 2013 и който чрез закона за хазарта цели да филтрира интернет пространството и да наложи АСТА в България, даде специална пресконференция. На нея той прехвърли топката към правителството като заяви, че именно те трябва да се оправят със закона за хазарта.

Освен това Еничеров даде да се разбере, че въобще не му пука за хората, които евентуално не биха могли да си изтеглят парите от букмейкърските къщи, след като комисията прави всичко възможно да ги прокуди от България. Шефът на хазарта нарече хилядите потребители в интернет пространството "завалии".

Брифингът бе продиктуван от сериозния медиен и обществен интерес, тъй като огромната аудитория изрази своето негодувание. Неслучайно в интернет се надигна невиждано до този момент брожение и вече се създават групи, чиято цел е да стопира поредното безумие в държавата.В интернет пространството вече се появиха множество коментари, като почти всички потребители смятат, че умишлено се цели да се прокудят легалните букмейкъри, тъй като се обслужва нечий интереси.

Брифингът премина доста странно, тъй като Еничеров отговаряше смутено и уклончиво на конкретните въпроси. Шефът на хазарта подаде "горещ картоф" в ръцете на правителството, след като заяви, че промяната на закона зависи изцяло от управляващите.

Накратко казано той даде да се разбере, че от него нищо не зависи. Въпреки това след сериозен натиск от присъстващите журналисти, Еничеров с половин уста призна за грешката на комисията и Парламента и заяви, че би подкрепил промяна в закона.

"Комисията по хазарта нищо не може да направи, освен да спазва закона. Ние просто сме регулаторен орган. Само правителството може да отмени този закон", заяви Еничеров.

На въпрос как хората ще си върнат парите, които са залагали в легалните букмейкърски къщи, шефът на хазарта даде шокиращ отговор:

"Еми какво да ги правя завалиите? Те питали ли са ме, когато са залагали".

Последва друг въпрос защо налагат цензура на някои интернет издания, при положение, че хилядите потребители искат да се информират и да гледат спорт като са в пълното си право. Отговорът на председателя на комисията, който отново шокира, бе: "Има алтернативни медии".

Секунди по-късно компетентните представители на медиите, които демонстрираха завидни познания на българското и европейското законодателство, обясниха на Еничеров, че никъде по света не се налага данък от 15% върху оборота, тъй като това ще убие бизнеса и милиони хора ще останат на улицата. Най-високата ставка за букмейкърите е в Англия, но там данъкът е 20% от печалбата, което е коренно различно.

За да не бъдем голословни, веднага даваме простичък пример. Да предположим, че една компания има годишен оборот от 10 милиона и работи на 10% печалба, което прави 1 милион. Как при това положение ще плати данък от 15% върху оборота, след като това прави 1.5 милиона, а цялата му печалба не е толкова.

И тъй като Еничеров говореше много, но в крайна сметка не каза нищо конкретно, той бе предупреден, че България може да понесе санкция от десетки милиони, тъй като легалните европейски букмейкъри възнамеряват да дадат страната ни на съд в Брюксел и по всяка вероятност аргументите им ще издържат и те ще спечелят делото.

В отговор на това председателят на комисията по хазарта вдигна рамене и заяви, че нищо не може да направи, тъй като това не влизало в компетенцията на оглавяваната от него институция.

Затова Sportal.bg ще си позволи да даде съвет на Еничеров, въпреки че се съмняваме, че той не е наясно какво всъщност може да направи, за да бъде в полза на голяма част от българския народ. По-скоро се е свил в черупката си и умишлено си мълчи, случайно да не си навлече гнева на някой олигарх. Много е просто - всички сме наясно, че той не може да промени закона, но ако иска може да бъде доста полезен.

Просто е нужно да инициира среща, на която да запознае правителството в детайли с огромния проблем. Да им обясни, че законът, който е гласуван и приет, не е от полза на бизнеса, тъй като автоматично кара букмейкърите, които наливат колосални средства в българския спорт, да се оттеглят от пазара в България.

А не вместо това да задава въпроси какво всъщност са направили тези къщи за нашата родина. Ето какво, г-н Еничеров! Инвестират в България. Отварят стотици трайни работни места и подпомагат активно професионалния и аматьорския спорт. Това малко ли е?

Или с вашите увъртвания искате децата да се възпитават на улицата вместо на детските площадки и стадионите. Как може в могъща Англия да са осигурили благоприятен климат за развитие на бизнеса, а ние да не можем. И то при положение, че всички се натискат там да рекламират, а в нашата държава чуждите инвеститори все повече стават кът.

Поради тази причина вместо да правим и невъзможното да ги накараме да инвестират в България, за да може икономиката поне малко да живне, ние се чудим как да ги прокудим. И не давайте пример, че черпите опит от Франция, тъй като там данъкът за букмейкърските къщи е 8%, а не 15%. Освен това има две компании, които имат лиценз, но без да извършват дейност. Именно поради тази причина в момента те са в процес на връщане на този лиценз, поради неговата неефективност.

Вижте тук изявлението на Сергей Станишев против АСТА!

Изявлението на депутата от БСП Антон Кутев по повод закона за хазарта прочетете тук!  

Ето линк на групата във Фейсбук  

Още от Булевард

Виж всички