В Страната на абсурда скандалът с блокираните сайтове за залози се разраства (видео)

В Страната на абсурда скандалът с блокираните сайтове за залози се разраства (видео)

Скандалното ограничение на достъпа до 50 сайта за спортни залози, наложено от Държавната комисия по хазарта, бе разгледано в предаването "Тази събота" по bTV. Ето какво споделиха по въпроса с безпрецедентното филтриране на букмейкърските компании и блокирането на хиляди левове в сметките на българските играчи някои добре запознати с проблема лица:

"Самите потребители би трябвало да имат достъп до тези страници, понеже в тях се намират техните сметки. Не е нужно да ги посещават, за да правят залози. Много от тези сайтове са чисто информативни. Предлагат данни за някакви спортни събития или нещо друго. Дори при покера дават възможност за напълно безплатна игра, която не е свързана с никакви залози, което да нарушава закона реално. Финансовите загуби за потребителите? Бивайки блокиран достъпът до тези страници, те са ограничени да влязат в сметките си и да изтеглят пари. Често това са хора, на които това е прехраната буквално и основните им доходи се намират там", казва представителят на покер сайт Александър Найденов.

"От първия ден от влизането на закона в сила има хазартен оператор, който е подал своите документи пред комисията по хазарт и тези документи до ден-днешен не са разгледани и няма произнасяне, независимо от това че в закона има установени срокове. Максималният такъв срок е 90 дни. Ние имаме една година време", споделя адвокат Миглена Димитрова.

"България към този момент бие абсолютно всички негативни рекорди в Европа. Нито една компания не е лицензирана за онлайн хазарт и нито един лев не е постъпил в хазната до този момент", казва главният редактор на сайт за прогнози Васил Колев, бивш заместник главен редактор на "Меридиан Мач".  

"Съществените въпроси, по които до ден-днешен Комисията не е взела отношение по тях, са свързани с липсата на правила и яснота кои са лабораториите, които ще сертифицират софтуерите за онлайн-хазартните оператори. Това е първият въпрос. Каква ще бъде връзката с Националната агенция по приходите, с Министерство на вътрешните работи, защото и това е установено в закона, за да се отчитат печалбите, залозите", коментира още адвокат Димитрова.

"Проблемът не е до това дали някой и къде играе хазарт. Проблемът всъщност е, че това решение, без това да е осъзнато от Комисията по хазарта, ще има огромни отрицателни последствия върху други сфери от обществото. Говоря за спорта и спортните медии", смята още Васил Колев.

По данни на Европейската комисия интернет-хазартът е най-бързо развиващият се пазар през последните години с годишни обороти от над 6 милиарда евро. В България Националната агенция за приходите отчита оборот от над 120 милиона лева за 2012 г. Данъчното облагане на този тип залагания е 15% от оборота на сайта.

"Няма други дейности, особено дейност, свързана с предоставяне на финансови услуги, за която да се предвижда облагане на база оборот. Логично е и е добре от бизнес гледна точка, когато тези ставки са на база данък върху печалбата", добавя адвокат Димитрова.

От Държавната комисия по хазарта отказаха да дадат своя коментар в предаването.

Още от Булевард

Виж всички