Англичани си спомниха за Трифон Иванов с комикс

Англичани си спомниха за Трифон Иванов с комикс

Английският вестник "Гардиън" посвети издание на своята комикс-рубрика на починалия на едва 50-годишна възраст легендарен български футболист Трифон Иванов. Художникът Дейвид Скуайърс, който рисува забавните картинки на страниците на "Гардиън", посвещава днешния си шарж на българския бранител.

"Един от най-великите и култови герои на 90-те - Трифон Иванов, почина на едва 50-годишна възраст. Разпознаваем на секундата с неговата нетрадиционна брада, предизвикваща ирония прическа и очи като на Марти Фелдман, "човекът-вълк" имаше достойно присъствие както на терена, така и във всеки стикер албум", пише авторът на комикса. Той припомня незабравимите изяви на Туньо в някои от най-великите мачове в историята на българския и световен футбол.

"Казано с прости думи, Иванов правеше футбола интересен за гледане. Всеки път имаше поне по едно безразсъдно влизане в краката на съперник и никога не се страхуваше да стреля от 40 метра, въпреки че в същия момент може да е имал и по-добри опции за продължаване на атаката. Всеки, който е готов да спори с Христо Стоичков толкова често, заслужава респект. Иванов беше основна част от състава на България, достигнал до полуфиналите на световното първенство през 1994 година с рейд, включващ историческа победа над шампиона Германия. Дори в онези вече далечни години, Иванов изглеждаше като футболист от друга ера, ако не и от различен период в човешкото развитие. Ако тогава имаше социални мрежи, е трудно да си представим, че те биха били негово поприще. Вероятно той никога не е участвал в предварително заучено изпълнение на дузпа… но въпреки това има цяла генерация от фенове на футбола, които го обичат. Благодарим ти и сбогом, "човеко-вълк", пише авторът на комикса, в който представя Трифон Иванов в редица забавни диалози с Христо Стоичков, Йордан Лечков и други.

Още от Медии

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти