Пената: Трифон правеше колектива в националния отбор

Пената: Трифон правеше колектива в националния отбор

Треньор №1 на XX век Димитър Пенев ще запомни с "много хубави неща" своя възпитаник в националния отбор Трифон Иванов, който си отиде от този свят на 50-годишна възраст. 

"Ще го запомня с мача с Уелс, когато реализира, после мача с Русия. Един от големите централни защитници, може би в класацията на България може да влезе в петорката, а за Европа в десетката. Много негови приятели и колеги му викаха железния. Характер, типичен за спортист, винаги можеше да се разчита на него, дори в кратките дни, които имахме в националния отбор. Винаги можеше да се разчита на него и на терена, и извън него.

Винаги открито съм се отнасял към него, защото и аз съм играл в тази зона на терена. Трифон е предавал на своите колеги някои мои думи, които се отнасят към самата игра и за колектива на отбора. Без такива фигури като него трудно се прави колектив", каза Пената пред БНТ.
 
"Беше един от пушачите, искали сме си взаимно цигари. Винаги треньорите са разчитали на него. Имаше контакт с всеки един. Имаше коментари, че има групички. Трифон беше човекът, който имаше контакт с всеки. Неслучайно из цяла Европа казваха железният защитник", каза още легендарният треньор.
 
"Да направим един поклон. Преди него от Пеневата чета си отиде д-р Гевренов, той е вторият. Как да го забравим, след като толкова млад и толкова рано ни напуска? В четвъртък към 11 часа разговарях с него за последно", добави Стратега.

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти