Радикални промени в тениса - по-малко играчи и повече пари

Радикални промени в тениса - по-малко играчи и повече пари

Исторически промени в тениса се предвиждат до 2019 година от Международната тенис федерация (ITF). Институцията информира, че ще промени подхода си към приемането на играчи сред професионалистите и ще намали броя им драстично - от 14-те хиляди, колкото са сега, те ще станат 750 при мъжете и 750 при дамите.

Съответно турнирите от най-ниската категория "Фючърс" (над 500 събития годишно с награден фонд от максимум 15 000 долара) ще престанат да се считат за професионални и ще се трансформират в "Transition Tour". Това ще бъде факт, защото от 14-те хиляди играчи в момента почти половината не печелят никакви пари от наградни фондове, но в същото време се броят за професионалисти.

Новият формат на "Фючърс"-ите няма да носи на играчите точки за ранглистата на АТР и на WTA, а за изцяло нова класация - ITF Entry, като в същото време ще им даде повече шанс да печелят пари, ще намали разходите на организаторите и ще даде по-добри възможности за младите играчи да пробият при професионалистите.

Фактите, които подтикват радикалната промяна, са красноречиви - през 2013 година само мъжете в топ 336 на ранглистата са печелили пари от турнирите, а при дамите са още по-малко - в топ 253.

Следвай ни:

Още от Тенис

Виж всички