Бронз за България и в отборното класиране на Европейското

Бронз за България и в отборното класиране на Европейското

България спечели бронзовите медали и в отборното класиране на Европейското първенство по художествена гимнастика в испанския град Гуадалахара. Българският ансамбъл в състав Симона Дянкова, Елена Бинева, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и Стефани Кирякова, който водеше в класирането след първия ден на надпреварата вчера, днес допусна грешка (излизане на уред и гимнастичка извън терена) в съчетанието си на три топки и две въжета и получи оценка от 18.650 точки.  

В отборното класиране, което е съставено от представянето на девойки индивидуално и ансамбъл жени, България се нареди на трето място със 140.600 точки. При девойките участваха Татяна Воложанина, Ана Келман и Елизабет Йовчева. Отборно шампион стана Русия със 151.425 точки, а на второ място е Украйна със 141.000 точки.

Татяна Воложанина се класира за финалите и на четирите уреда при девойките. Ансамбълът на България също ще играе и на двата финала в неделния ден. Днес при девойките Воложанина игра на бухалки и лента и беше оценена съответно със 17.025 и 16.500 точки. На бухалки Ана Келман получи 15.350 точки, а на лента Елизабет Йовчева - 16.000. За отборното класиране се зачитат шест от осемте оценки на съчетанията при девойките, като двете най-слаби отпадат.
Миналата година на шампионата на Европа отборно България отново завоюва бронз.

Европейското първенство завършва утре. От 11.00 часа започват финалите при девойките с участието на Татяна Воложанина, от 13.30 часа са финалите при ансамбъла, където България е сред фаворитите за медалите, а от 116.00 до 20.30 часа е надпреварата за многобоя при жените с Катрин Тасева и Невяна Владинова.

“Много съм доволна от децата, справиха се с напрежението и показаха много хубави съчетания, особено в днешния ден. Най-критично беше в подготовката, когато се уморят, но успяваха. Не сме коментирали класирането. Пожелавам на Татяна Воложанина да си изиграе отлично съчетанията и утре”, каза треньорката на девойките Силвия Стойнева непосредствено преди награждаването.

Още от Други спортове

Виж всички