№42 бе почетен виртуално в Деня на Джаки Робинсън

№42 бе почетен виртуално в Деня на Джаки Робинсън

За първи път от обявяването на 15 април за тържествена дата в МЛБ през 2004 г., церемонии по случай Деня на Джаки Робинсън по бейзболните стадиони в САЩ и Канада нямаше, а паметта на първия чернокож играч във Висшата лига беше почетена единствено онлайн. Причината, разбира се, е нестихващата пандемия от коронавирус, отложила началото на сезон 2020 в Мейджър лийг за неопределено време.

Във виртуалното честване на извадения от употреба в цялата лига №42 се включиха десетки звезди на играта. Най-активни бяха от Лос Анджелис Доджърс – клуба, в който Робинсън дебютира в МЛБ на 15 април 1947 г. и в който прекарва цялата си професионална кариера (1947-1956, по онова време Бруклин Доджърс), донесла му място в Залата на славата през 1962 г.

"Очаквах с нетърпение този ден още откакто пристигнах в Ел Ей. Нямам търпение да започнем отново да правим това, което обичаме! Междувременно нека просто да останем у дома и да бъдем в безопасност", написа в Туитър едно от зимните попълнения на "мошениците" Дейвид Прайс. Към него се присъедини и другата звездна придобивка Муки Бетс, както и клоузърът Кенли Янсен.

Пенсиониралият се ветеран на Ню Йорк Янкис Си Си Сабатия пък сподели видео клип, в който се вижда как Джаки Робинсън успява да открадне хоума, с добавено лично послание: "Неговият завет премахва цветната бариера за всеки афро-американски играч в голямата лига, без него ние нямаше да сме тук! Днес ние честваме една икона на полето и извън него."

Бившият аутфилдер Къртис Грандерсън обяви, че за да отдаде своята почит към №42, ще направи дарение от 42 000 порции храна за нуждаещи се по време на здравната криза. "Въпреки че бейзболът е на пауза, днешният ден е по-голям от бейзбола", написа Гранди.

Продуцентът на холивудския филм за живота на Джаки Робинсън "42" (

42, 2013

) – Томас Тъл, пък съобщи, че дарява защитно облекло на стойност $4,2 млн. на болниците в САЩ, в които се лекуват най-много засегнати от COVID-19 представители на малцинствата.

Следвай ни:

Още от Други спортове

Виж всички