Брайс Харпър: Тъпо е МЛБ да не пуска играчите на олимпиада

Брайс Харпър: Тъпо е МЛБ да не пуска играчите на олимпиада

Суперзвездата на Филаделфия Филис Брайс Харпър изрази гласно възмущението си от факта, че бейзболистите от Висшата лига на САЩ и Канада (МЛБ) не могат да участват на олимпийските игри в Токио 2020. Заради пандемията от коронавирус XXXII лятна олимпиада беше отложена за 2021 г., но дори тогава състезателите от Мейджър лийг ще могат да гледат своите национални отбори само по телевизията.

"За мен това е такава пародия – заяви 27-годишният Харпър в подкаста на BarstoolSports.com. – Олимпиадата е в Япония, а вие не изпращате момчетата от Висшата лига? Шегувате ли се? Искате да развиете играта колкото е възможно повече, а няма да ни позволите да играем на олимпийските игри, защото не искате да загубите пари за период от две седмици? ОК, това е тъпо."

Бейзболът беше официален спорт в олимпийската програма от игрите в Барселона '92 до Пекин '08 включително, а в Токио '20 трябва да направи своето завръщане като допълнителна дисциплина по решение на организаторите. Както и преди изваждането на американския спорт, така и при предстоящото му повторно включване позволение да участват на олимпиадата имат основно аматьори и играчи от Майнър лийг.

В началото на март световната конфедерация (WBSC) постигна споразумение с МЛБ да разреши поне на играчите от разширените състави с 40 играчи да се включат в олимпиадата. Но най-големите звезди, които са в активния списък от 26 души към съответния момент, все така няма да могат да представят своите родини на най-големия спортен форум.
МЛБ склони да пусне играчи на олимпиадата в Токио '20
МЛБ склони да пусне играчи на олимпиадата в Токио '20


"Бейзболистите от МЛБ трябва евентуално да са на разположение за олимпийските игри веднъж на четири години – посочи Харпър. – Искате да развиете играта? Наистина искате да я закарате в различни държави и различни места? Сега олимпиадата ще бъде през 2021 г. заради коронавируса. Защо да не шокираме света и да не изпратим всички играчи от Висшата лига на игрите?"

Самият Харпър демонстрира огромно желание да участва в Япония, където бейзболът е най-популярният спорт. Затова и аутфилдерът на "филитата" вярва, че олимпиадата в Токио заслужава най-добрите играчи.

"Само си представете... Шохей Отани играе за Япония и се изправя срещу Майк Траут с униформата на САЩ! – размечта се 6-кратният участник в Мача на звездите. – Можете ли да си представите да сте в чужда страна, да сте подредени на линията и да слушате да звучи вашият химн? Пич, няма нищо по-добро. Това ме пали още докато седя тук. Няма нищо по-добро! Бейзболът трябва да е отново в олимпийските игри. А МЛБ трябва да позволи на играчите да бъдат там."

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти