(АРХИВ) Колко ще загуби спортът заради коронавируса?

(АРХИВ) Колко ще загуби спортът заради коронавируса?

Светът на спорта е разклатен по безпрецедентен начин заради пандемията от коронавирус. Празни стадиони, изолирани фенове и предпазливи спонсори са само част от предизвикателствата, с които индустрията трябва да се справи. Големите спортни организации ще понесат много загуби, но не могат да си позволят да прекъснат връзката с привържениците, реклмодателите и медиите. Това е и шансът им да демонстрират автентичността си.

Кризата засегна всички най-популярни лиги и състезания - НБА, НХЛ, Ла Лига, Премиър лийг, Серия "А", Бундеслигата, Шампионската лига, Евро 2020, МЛС, МЛБ, Формула 1, Мастърс турнирите по тенис и голф.
Според изследване на Forbes, най-сериозни ще са последиците за американския спорт. Очакваната двумесечна пауза ще струва около 5 млрд. долара от продажбата на билети, концесии, спонсорства и тв права. Около 40% от тази сума или 2 млрд. долара ще са загубите на МЛБ. След бейзбола се нарежда баскетболът. НБА и НСАА ще се лишат съответно от 1,2 млрд. и 1 млрд. долара. НХЛ, Наскар и МЛС ще загубят общо около 900 млн.

В Европа петте водещи футболни първенства ще претърпят загуби в размер на 4 млрд. евро. Най-засегната ще е Висшата лига на Англия, която заради COVID-19 ще регистрира минус от 1,25 млрд. евро. Загубите на Ла Лига ще достигнат 950 млн. Следват Бундеслигата - 750 млн., Серия "А" - 650 млн. и Лига 1 - 400 млн. 
А възстановяването на позициите няма да е лесно. Очаква се след подновявето на спортните събития, публиката, която присъства на живо на състезанията, да намалее с 50%. Надеждата е отливът на фенове да продължи колкото може по-кратко. 

Последвайте каналите ни в:

Още от Спорт и бизнес

Виж всички