Ботас сподели първите си впечатления от работата със Зайдъл

Андреас Зайдъл бе един от големите трансфери на пазара на ръководители на отборите във Формула 1 в хода на зимната пауза след края на сезон 2022. Германецът, който бе начело на Макларън от януари 2019 година напусна Уокинг, за да стане главен изпълнителен директор в тима на Заубер.

Ауди: Нямаме роля в идването на Зайдъл в Заубер
Ауди: Нямаме роля в идването на Зайдъл в Заубер

В Хинвил задачите на германския специалист ще бъдат свързани предимно с разрастването на Заубер преди старта на партньорството с Ауди през 2026 година. В същото време отборът във Формула 1, който през 2023 за последно ще носи името на Алфа Ромео, няма да има пряк ръководител. Вместо това доскорошният директор на Заубер Алесандро Алуни Брави ще бъде негов представител по време на състезателните уикенди и срещите на ръководството на Формула 1.

В Заубер Зайдъл ще работи с Валтери Ботас и Гуаню Джоу, които за втора поредно година ще оформят пилотската двойка на Алфа Ромео. Германецът имаше шанса да се срещне с Ботас при визитата на финландеца в Хинвил преди две седмици. След нея бившият пилот на Мерцедес и Уилямс заяви, че се радва от факта, че Зайдъл има ясна представа какво и как трябва да се случва в отбора, за да може той да бъде успешен.

Ауди закупи първите си акции в Заубер
Ауди закупи първите си акции в Заубер

„Запознах се с него преди две седмици. Първо искам да кажа, че той е готин човек и ясно се вижда, че е много мотивиран. Той има ясна представа какво трябва да се случи с отбора и как да мотивира хората в него. Той има точната визия“, заяви Ботас.

„Той все още се ориентира и разбира от хората какво се е случвало преди, но аз съм уверен, че той е правилният човек за работата“, добави още финландецът.

Той също така коментира и раздялата на Алфа Ромео с Фредерик Васьор, който убеди Ботас да премине в Хинвил след престоя му в Мерцедес. Васьор напусна Заубер, за да поеме ръководния пост във Ферари от Матиа Биното.

Днес започва ерата “Васьор” във Ферари
Днес започва ерата “Васьор” във Ферари

„Вярно е, че Фред беше една от големите причини да дойда тук. Очевидно ми е тъжно, че се разделяме, но в същото време той ми остава приятел. Така че аз се радвам за него, защото няма как да откажеш такова предложение. Той винаги е бил амбициран и е искал да прогресира, така че напълно го разбирам.

„Това, което ме прави по-малко притеснен е новата управленска структура, усещам, че отборът ще е много стабилен с Андреас и Алесандро. А и да не забравяме, че когато хората заемат нови позиции винаги има ново мислене, което не винаги е лошо“, обясни Ботас.

Още през лятото Зайдъл е информирал Макларън за преминаването си в Ауди
Още през лятото Зайдъл е информирал Макларън за преминаването си в Ауди

Неговият съотборник Джоу също сподели своите първи впечатления от работата си със Зайдъл, като заяви, че е впечатлен от него.

„Аз прекарах много време тук (във фабриката) през последните седмици и се опознахме с Андреас – заяви китайският състезател. – Веднага усетих колко много той натиска отбора да се представя по-добре, но и в същото време успява да разбере как стоят нещата в компанията.

„Вижда се, че той няма търпение отборът да се вдигне и да имаме страхотно бъдеще заедно. Имахме няколко обяда и вечери заедно и разбрах, че той има много добри технически познания, но също така познава и пилотите, защото говорихме много за неговото минало.

„За това мисля, че за нас пилотите няма да има голяма промяна, независимо от случващото се зад сцената. Разбира се няма да е същото като с Фред, но ние знаем, че всеки има свой начин на работа. Аз чух много добри неща за Андреас от Оскар (Пиастри), така че нямам търпение да започнем съвместната си работа“, каза Джоу.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти