Ферари не са жертвали 2022 година в битката за третото място през 2021

Ферари не са жертвали 2022 година в битката за третото място през 2021

Ръководителят на отбора на Ферари във Формула 1 Матиа Биното категорично заяви, че в Маранело не са жертвали развоя на колата си за 2022 година, за да се фокусират върху борбата си с Макларън през тази.

Двата най-титулувани отбора в историята на спорта са въвлечени в спора за третото място в конструкторския шампионат през 2021, като Скудерия има аванс от 39.5 точки два кръга преди края на сезона. Преди пет старта обаче италианският тим изоставаше с 18.5 пункта, но победи Макларън в надпреварите в Турция, САЩ, Мексико, Бразилия и Катар.

Макларън: Болезнена серия от три състезания
Макларън: Болезнена серия от три състезания

Една от основните причини за този възход на Ферари е въведената нова задвижваща система, която Шарл Леклер получи в Сочи, а Карлос Сайнц две седмици по-късно в Истанбул. Въпреки този прогрес обаче Биното сподели, че в тима почти не са развивали SF21, а се фокусирани почти изцяло върху новите правила, които влизат в сила догодина.

„Почти не развивахме тази кола. Имахме няколко подобрения в началото на кампанията и това беше всичко с изключение на задвижващата система по-късно, което също беше с поглед към 2022. Така че целият ни фокус е върху 2022, никога не сме компрометирали новата кола.

Карлос Сайнц

„Никога не ни е минавало през ума да жертваме 2022, за да спечелим нещо през 2021. Още от началото на сезона знаехме, че ще можем да се борим за третото място. Знаехме, че битката ще е оспорвана, но знаехме, че основната ни цел за 2021 е третото място и подобряване на работата ни като отбор. Мисля, че днес сме близо до третото място заради отборната работа и нейното подобряване в хода на сезона“, каза Биното.

Черните кончета ще имат първи шанс и математически да си осигурят третото място при конструкторите в Гран При на Саудитска Арабия следващата седмица. В Джеда Леклер и Сайнц ще трябва да спечелят пет точки повече от Даниел Рикардо и Ландо Норис, за да решат спора кръг преди края на шампионата.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички