Разочаровният Норис: Трябваше да намалим аванса на Ферари

Ландо Норис бе на път да завърши на четвърта позиция в първата в историята Гран При на Катар във Формула 1, когато спукана гума го принуди да направи второ спиране в бокса осем обиколки преди края на състезанието.

Пирели с обяснение за спуканите гуми в Гран При на Катар
Пирели с обяснение за спуканите гуми в Гран При на Катар

След него младият британец се върна в дъното на топ 10 и в крайна сметка финишира девети на „Лусайл“. Той не бе единственият пилот с проблеми в предна лява гума по време на надпреварата в Катар, тъй като Валтери Ботас и дуото на Уилямс Джордж Ръсел и Никола Латифи също спукаха гуми. Все пак Норис успя да направи своето спиране много бързо след като от тима му забелязаха загубата на налягане и така щетите по неговото състезание бяха минимизирани.

„Беше спукана гума. Чух, че няколко човека са спукали гуми, което означава, че е имало някакъв общ проблем. Нищо не можехме да направим. Мисля, че отборът свърши страхотна работа, можехме да имаме по-добър резултат. Мисля, че заслужавахме повече, спокойно можехме да сме четвърти без спуканата гума. Можехме да спечелим добри точки, но това не се случи не по наша вина.

В Уилямс са очаквали проблемите с гумите на Пирели в Катар
В Уилямс са очаквали проблемите с гумите на Пирели в Катар

„Трябваше да спечелим повече точки от Ферари и да намалим разликата. Беше приятно да имаме силно състезание след последните няколко уикенда, които бяха много тежки. И този беше тежък, но поне знаем, че имаме темпото да се борим“, каза Норис.

За Макларън това бе трето поредно разочароващо състезание, в което те загубиха много спрямо Ферари в спора за третото място при конструкторите. В Катар Карлос Сайнц и Шарл Леклер завършиха съответно седми и осми и спечелиха десет пункта спрямо само двата за Макларън.

Рикардо е имал проблеми с разхода на гориво в Гран При на Катар
Рикардо е имал проблеми с разхода на гориво в Гран При на Катар

Преди последните два старта за годината Скудерия разполага с аванс от 39.5 точки и ще се нуждае да спечели със само пет повече от британския тим в Саудитска Арабия следващата седмица, за да реши този дуел предварително. Притеснителното за Макларън е, че преди надпреварите в Мексико, Бразилия и Катар те водеха с 4.5 пункта, но три поредни нули за Даниел Рикардо и лош късмет за Норис ги отдалечиха от целта им да повторят миналогодишното си класиране.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички