Половината волейболни клубове от елита искат нова среща за формата

Половината волейболни клубове от елита искат нова среща за формата

Шест волейболни клуба от елита при мъжете поискаха с открито писмо да се преразгледа предложението за формата на първенството в Суперлигата. Наскоро на среща с 11 от клубовете, от която обаче липсваше представител на Дунав (Русе), с гласуване 6:5 бе решено да се предложи на Управителния съвет на Българска федерация по волейбол (БФВ) вариант с 16 отбора в елита, съответно първа и втора осмица. Това предложение е една от точките, които УС ще разглежда и утвърждава в понеделник.

Пълният текст на писмото е следният:

До Комисия НВЛ

Копие: УС на БФ Волейбол

Относно: Формат на шампионат Супер лига

Уважаеми Господа, с настоящето писмо, долуподписаните клубове изразяваме желанието да бъде организирана повторна среща на клубовете - членове на НВЛ-Супер лига за обсъждане и вземане на крайно решение относно провеждане формата на Супер лига за сезон 2020/21 и за последващ период от 3 години. Считаме, че взетото решение на 04.06.2020 година не е в унисон на колегиалността, феърплея и правилата на НВЛ, както и липсата на конструктивен дебат. Мотивите за това наше искане са следните: 1. През есента на 2012 година, клубовете-членове на НВЛ взехме единодушно решение с приключване на даден сезон, последният в класирането на Супер лига да губи автоматично правото на глас. Правило, което се спазваше до този 4.06.2020 година с допускане участието на ВК "Славия". Една от причините за това решение тогава бе именно да не влияе на решенията на НВЛ по обясними причини. На 04.06.2020 год. станахме свидетели именно на това! 2. С мейла от 22.05.2020 год. от г-н Станислав Николов, с който клубовете бяхме информирани за тази работна среща на НВЛ, НИКЪДЕ не е посочено, че ще бъде подложено на гласуване формат на първенството. Това е причина, част от нас да бъдат изправени в ситуация на неловкост, а колегите от "Дунав" (Рс) дори и да не могат да присъстват. Ясно и директно е посочено, че "... ще присъства и Председателя на БФВ г-н Любомир Ганев и ще бъдат обсъдени всички въпроси свързани с бъдещето на НВЛ". Категорични сме, че решение за една година или няколко години за шампионата на Супер лига, не може и не трябва да се взема на принципа "сега-веднага". Това не е за доброто на българския волейбол! Фактът, че вносителите на предложение 8х8 нямаха и ясно разписан вариант/и за определяне групите и формат на изиграване, поставя именно въпросът, защо трябваше да се бърза. С оглед и на обстановката в страната и икономическите последствия, окончателното решение трябва да бъде взето след по-подробен анализ и дебат, като същевременно проявим колегиалност и коректност и към клубовете от по-долната Висша лига, които са също пряко засегнати от това решение. Оставаме в очакване на Вашето решение.

С уважение:

ВК "Марек Юнион-Ивкони" (Дупница)

ВК "ЦСКА" (София)

ВК "Хебър" (Пазарджик)

ВК "Пирин" (Разлог)

ВК "Черно море" (Варна)

ВК "Дунав" (Русе)

Коментар на ситуацията за БНР направи Людмил Найденов, мениджър на Марек Ивкони и председател на Треньорската комисия към БФВ.

 Звуковият файл с изказването на Людмил Найденов можете да чуете тук.


bnr.bg

Гледай волейбол на MAX с най-вълнуващите двубои от Шампионската лига за мъже и жени и Световното клубно първенство за жени, на живо, само в ефира на MAX Sport.

Още от Волейбол

Виж всички