Проба – грешка не е модел за управление

16 отбора във волейболната Суперлига от новия сезон (видео)
16 отбора във волейболната Суперлига от новия сезон (видео)

Пандемия, икономическа криза, свиване на бюджети и тепърва произхождащи от това проблеми, най-вероятно и с телевизионни права, спонсори, рекламодатели и какво ли още не. Отделно – неяснота дали вирусът няма да се завърне през есента в пълния си блясък и да замрази отново държавата и света. На фона на всичко това във волейболното ни първенство, вместо да бъдат умерени и сдържани, решиха да направят директна реформа, увеличавайки клубовете в Суперлигата от 12 на 16.

Без никаква реална обосновка, без стратегия, без план за брой мачове – просто така, да вдигнем отборите, пък да става каквото ще.

57 Общо събрание на БФВ
Количеството ражда качеството, но само когато има равни условия. Сегашното увеличение, със запазване на слабите от Суперлигата и включване на още слаби от Висшата лига, част от които дори не знаят с какъв бюджет ще разполагат, но просто искат да са в елита, няма да доведе до подобрения във волейбола ни. Ще доведе до серия от безсмислени мачове, в които нивото на водещия ни ешелон само ще падне. И ще убие цялата Висша лига, за която също нищо не се знае. Хубаво е да искаш да промениш нещо с цел продуктът ти да стане по-добър. Но не се прави по този начин. Не се прави и от днес за утре. Не се прави и в период на криза и твърде много неизвестни.
Черно море може да напусне първенството
Черно море може да напусне първенството
Любо Ганев: Поставихме задача пред клубовете да мислят не само за първенството 2020/21, а за един 4-годишен период (видео)
Любо Ганев: Поставихме задача пред клубовете да мислят не само за първенството 2020/21, а за един 4-годишен период (видео)
Проба – грешка не може да е модел за управление на най-успешния колективен спорт в България. Това може да е модел за по-ниското ниво, за да се тества и да се разбере дали работи. И тогава да се приложи в елита. Създаването на втора осмица е предпоставка изключително и основно за нерегламентирани и странни неща, които да се случват по време на мачовете там. Кой и как ще следи за феърплей, когато се провеждат безсмислени двубои? И кому беше нужно всичко това изобщо? Разводняването не помага за вдигане на нивото на продукта. Напротив – само би го направило по-трудно продаваем. И както казва Ники Иванов, от БФВ все още могат да коригират това. Въпрос на воля и трезва мисъл.
Хари ЛАТИФЯН, "Тема Спорт"

Още от Волейбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти