Людмил Найденов: Не знам кой пусна слуха за Матей Казийски

Людмил Найденов: Не знам кой пусна слуха за Матей Казийски
Мартин Стоев е прав, волейболът има нужда от нови хора с нова енергия

Мениджърът на Марек Юнион-Ивкони Людмил Найденов говори рядко, но когато го прави, се помни. Бившият национал коментира пред „7 дни спорт” слуховете, че Матей Казийски ще заиграе за отбора от Дупница, както и оправдано ли е съотношението между резултатите и похарчените пари в Шампионската лига.

- Появиха се публикации, че Матей Казийски ще облече екипа на Марек Юнион-Ивкони в турнира за Купата на България.

- Това са слухове. Не знам кой ги пуска, аз такова нещо не съм казал. Когато му дойде времето, може и да се проведе такъв разговор, но в момента няма нищо вярно в това.

- Изобщо не сте говорили с Матей?

- Не съм говорил с Матей. Тази идея ни се върти от миналата година, но тогава той нямаше възможност да дойде. Сега не са провеждани разговори.
Пресконференция на ВК Марек Юнион Ивокони преди старта на новия сезон 
- Все пак възможно ли е това да се случи?

- Възможно е. Първо, трябва обаче да се класираме в шестицата за купата, второ, той да няма ангажименти и тогава вече ще стане ясно.

- Ако приемем, че мисията "Казийски" е по-скоро невъзможна, има ли по-реални неща, които могат да се случат?

- Ако се класираме в шестицата, със сигурност ще вземем трима състезатели. Кои ще бъдат те, е много рано да се каже. Има доста варианти.

- Какви?

- Ние си имаме наши играчи, които можем да вземем – Златан Йорданов, Тодор Вълчев.
Не е изключено братята Братоеви да ни подсилят

- Този сезон Марек не успя да спечели нито един мач в Шампионската лига. Очаквате ли през новия сезон България да загуби мястото си в най-силния турнир поради ниския клубен коефициент на нашите отбори?

- Причината за ниския коефициент не сме ние. Той идва от там, че само Марек играе в Европа. Ако участваха още три отбора, нямаше да е толкова нисък коефициентът и нямаше да има опасност да изхвърлят българския шампион от Лигата. Вината не е у нас, а в това, че другите отбори се отказаха да играят и никой не ги задължи.

- Има ли смисъл от това участие с оглед на резултатите?

- По принцип от 5-6 години ние си следваме една и съща стратегия за развитието на нашия клуб. Нищо не се е променило тази година, просто сега попаднахме в много силна група. Предишните години винаги имаше един отбор на нашето ниво. Другият ни проблем е с многото контузени състезатели. Разчитахме на две момчетата, които тази година искахме да поведат отбора. Това са Михаил Цветанов и Михаел Манджуков. И двамата не можахме да ги ползваме. Затова се представихме по-зле. Ние си продължаваме по нашата система – да играем със състезатели, които са минали през нашата школа, с идеята да ги развиваме.

- Много ли похарчихте за участието си в Шампионската лига?

- Доста. С тези пари можех да си позволя да взема всеки един играч, специално от тези, които играят в България.

- Като кого например?

- Например Костадин Стойков, който отиде в Монтана, или разпределителя на Нефтохимик Иван Станев.
С тях сега щяхме да сме първи в класирането и много по-напред от другите. При нас обаче не това е целта. Целта е да развиваме нашите играчи. Така сме се разбрали с президента на клуба преди 6 години, да участваме със състезатели от школата и в първенството, и в Шампионската лига.

- Играете в нова зала, има платен вход за мачовете - добри ли са приходите?

- Не са толкова добри. Идват хора, но билетите за нашето първенство са 3 лева, а за Шампионската лига бяха по 5 лева.
- Каква част от бюджета на клуба се формира от тези приходи?
- Ние не разчитаме на тези пари. Длъжни сме да имаме билети на мачовете, защото ни задължават. Когато си платиш билета, показваш уважение към клуба. Аз така ги разбирам нещата, а не дали тези пари ни трябват, или не ни трябват.

- Напоследък обаче е модерно събраните средства от билети да се даряват за благотворителни каузи. Ще последва ли Марек този пример?

- Ние не сме против благотворителността. Казах ви, че въобще не разчитаме на тези пари. Целта ни е да се напълни залата и да съберем повече хора. Надявам се, че ако започнем да играем по-добре и да побеждаваме, залата ще бъде по-пълна.

- Как ви се струва първенството тази година?

- Първенството е интересно. Много е изравнено и това е хубаво.
Не е толкова качествено, но мачовете са оспорвани

- Левски направи силна селекция. Притеснява ли ви този факт?

- Левски наистина събра добър отбор. Ще влязат най-вероятно в плейофите, но ние ще се борим до последно. Мисля, че ни дойде в повече натоварването, докато играехме и в първенството, и в Шампионската лига. Европейските мачове ни попречиха на играта в първенството. Надявам се сега с международния опит, който натрупаха, момчетата да заиграят по-успешно в нашето първенство.

- Как ще коментирате думите на бившия ви съотборник в националния отбор Мартин Стоев, че българският волейбол се нуждае от рестарт, защото президентът на БФВ е загубил хъс в очакване на пенсионирането си?

- В думите на Мартин има много истина. Моето мнение не е по-различно. Трябва да влязат млади и амбициозни хора, които да разбират какво правят. То и сега има млади хора, но те са фигуранти. Друго е да знаеш, че ти решаваш и че от теб зависят нещата. Трябва да има повече ентусиазъм и желание да се развиват юношеският волейбол, мъжкото и женското първенство, както и националните отбори, разбира се. В момента с това се е заел Пламен Константинов, но той все пак е национален селекционер и не е негова работа.

- И на финала - какво е състоянието на диагонала Михаел Манджуков?
- Манджуков е зле. Пред операция е, но докторите засега изчакват и се опитват да го възстановят без хирургическа намеса. Той обаче не се подобрява и най-вероятно ще се наложи операция. Михаел Цветанов вече го оперираха заради проблеми с коляното. Третият ни контузен е Ангел Велков, който има проблеми с кръста от две седмици. Надявам се другите момчета да компенсират липсата им.

Мая Димитрова, 7 дни спорт

Още от Волейбол

Виж всички