Участвай в националното преброяване на феновете и спечели страхотни награди

Кога снукърът ще стане част от Олимпийските игри? Отговорът в Sportal TV (видео)

Кога снукърът ще стане част от Олимпийските игри? Отговорът в Sportal TV (видео)

Снукърът подновява кампанията си в стремеж да стане част от програмата на Олимпийските игри в Париж 2024, след като остана близо до това да бъде включен в графика на Олимпиадата в Токио 2020. Гостът на Sportal.bg” Максим Касис е не само председател на Европейската билярд и снукър асоциация, но и генерален секретар на новосформираната Световна снукър федерация, чиято основна цел е именно да направи така, че джентълменският спорт да бъде приет в олимпийското семейство.

„За нас няма толкова голямо значение дали снукърът, карамболът или билярдът ще бъдат приети в олимпийската програма, ние искаме просто да има представител на спортовете с щека. Можем да опитаме да се преборим за включване на два от трите спорта или пък само на един, в зависимост от това как ще са настроени и организаторите – например, в Париж е много популярен билярдът, но пък снукърът в световен мащаб е по-добре отразяван от телевизиите. Има много видове карате, но само един е олимпийски, само че хората не казват, че един вид карате е олимпийски спорт, а единствено, че каратето е част от Олимпиадата.

Аз искам билярдът и снукърът и карамболът да бъдат всепризнати за спортове, да е ясно на всички, че това са спортисти, които свикват да спазват хранителен режим, да се грижат за тялото си, да се пазят от допинг и още от деца да се развиват в тези поприща. За нас е важно просто снукърът, например, да бъде олимпийски спорт и това да е известно на всички, играчите ще бъдат много ентусиазирани“, заяви Максим Касис в студиото на Sportal TV.

„Не искам да обиждам други спортове, защото съм председател на федерация, но снукърът заслужава много повече да е олимпийски спорт от някои от тези, които вече са включени (б.авт. – в Токио 2020 дебют ще направят бейзболът, софтболът, каратето, спортното катерене, сърфингът и скейтбордингът). Не че снукърът заслужава държавно финансиране от размера на финансирането за по-масовите олимпийски спортове, но заслужава да е част от Игрите.

Може би първоначално Олимпиадата няма да бъде приета за най-престижния снукър турнир, защото той ще си остане Световното първенство, но с течение на времето олимпийският медал може да има по-голяма стойност от световна титла, защото все пак ще предоставя финансов стимул за играчите“, коментира председателят на Българската снукър федерация Олег Велинов пред Sportal.

Пълното интервю с Максим Касис и Олег Велинов в рубриката „Гостът на Sportal.bg” можете да видите във видеото по-долу:

Последвайте канала ни в

Още от Снукър

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти