Участвай в националното преброяване на феновете и спечели страхотни награди

Гледай на живо

Турнир на талантите: зона Варна - зона Благоевград

Рони с първа титла от 20 месеца, задмина Стив Дейвис

Рони с първа титла от 20 месеца, задмина Стив Дейвис

Със спечелването на трофея “Стив Дейвис” в Откритото първенство на Англия по снукър Рони О’Съливан грабна 29-и ранкинг трофей и задмина легендарния хегемон около масата през 80-те години на второ място във вечната класация по този показател. Ракетата обезличи и подчини Кайрън Уилсън с 9:2 във финала в Барнзли и прекрати 20-месечната си суша откъм триумф в събитие от ранкинг системата. Така Гения от Чигуел се изравни по брой титли с Джон Хигинс, който в Индия по-рано този сезон също бе изпреварил Стив Дейвис и сега двамата изостават единствено от лидера Стивън Хендри, който е с 36 трофея.О’Съливан бе безмилостен и безупречен срещу Уилсън, който на практика не игра никак зле, но просто или не получаваше шансове, или дори най-малка негова неточност биваше наказвана от феноменалния му съперник. Рони изигра финала с успеваемост при ударите от космическите 98% процента, което означава, че бе пропуснал само шест топки - четири от които в третия фрейм. Той направи четири сенчъри брейка (пълни разчиствания) и още пет серии над 50 точки, като последните шест фрейма бяха спечелени от него за общо само 70 минути.

Освен титлата, кръстена на Стив Дейвис, Ракетата грабна и чек за 70 хиляди паунда, като вече е единственият претендент за бонуса от 1 милион, който се полага на евентуалния победител в четирите събития от веригата “Домашните нации” - Англия, Уелс, Шотландия и Северна Ирландия.
Благодарение на дяла си от наградния фонд, О’Съливан ще се изкачи от 12-о до 9-о място в световната ранглиста точно в началото на напрегнатия график в календара за сезона - съвсем реално е да се очаква той да участва в седем турнира до Коледа. Кайрън Уилсън пък остава с една ранкинг титла на сметката си от Шанхай Мастърс 2015, като финалът в Барнзли бе втори през кампанията за него след World Open, където също загуби тежко с 3:10 от Дин Дзюнхуей. С 30-те хиляди паунда от наградния фонд обаче той се изкачва от 12-о до 15-о място в ранглистата на World Snooker.
Първият фрейм започна със сравнително кратка размяна на сейфти удари, при която Рони не бе особено убедителен в стремежа си да прати през два борда на няколко пъти кюбола в групата червени. Впоследствие той загуби размяната на защитни отигравания и Уилсън първи получи възможност да изгради брейк, само че слаб позиционен удар компрометира шансовете му да реализира една от първите червени и той я прати между челюстите, спирайки едва на 19. О‘Съливан не се нуждаеше от повече подкана и направи образцово разчистване на стойност 115, за да наложи авторитета си още в самото начало на двубоя.
Следващата партия предложи повече стратегическа битка, защото и двамата в самото начало реализираха по една трудна дълга червена, но нямаха възможност да изградят брейк от нея. В крайна сметка отново Воина бе облагодетелстван от размяната и съответно този път не позволи да се стигне до сценария от първия фрейм, когато позиционна грешка го вкара в беда – серия от 74, доста методично сътворена, без бляскави удари, но достатъчна за 1:1.
Oще по-голямо бе надлъгването в третия фрейм, като пак Уилсън блесна – както през целия турнир – с отличния си мерник от голяма дистанция. Играта на котка и мишка бе спечелена от него с амбициозна червена за долния десен джоб, но за негово съжаление отново не се стигна до голям брейк, както в първата партия, а само до 21 точки, след като сбърка коварна синя по същата пролука на масата. Ракетата имаше доста работа по топките, като трябваше да прави мини вторичен разбиващ удар по групата от последни шест червени, да комбинира с розова, защото черната не бе на позиция, както и да отправи два деликатни удара по цветовете. Изненадващо обаче, след като бе свършил трудната част, той сбърка предпоследната червена и непредизвиканата му грешка прекъсна серията на 54 при резултат 54:21.
Воина обаче имаше работа за вършене, защото синята бе прилепена за левия борд и именно тя се оказа проблемна при осъществяването на обрата. Той не можа да се позиционира за нея и направи сейфи, а пък О‘Съливан отговори със слаб защитен удар и Уилсън реализира от далечна дистанция. После розовата също бе вкарана със завидна прецизност, но пък кюбола също влезе в противоположния долен десен джоб и така драмата стана пълна при резултат 60-51 за Ракетата. Дори поредният страхотен и успешен дълъг удар по последната розова не бе възнаграден със спечелване на фрейма за Уилсън, защото той впоследствие прати черната между челюстите и О‘Съливан просто я реализира, за да поведе с 2:1 и да придобие значително психологическо преимущество в мача.
Уилсън направи агресивен разбиващ удар в последния фрейм преди интервала и умишлено раздели повечко червени от групата, но не можа да скрие кюбола зад кафявата. Това провокира Рони да опита късмета си и този път той демонстрира отличен мерник по дълга червена, откъдето започна забележително пълно разчистване на стойност 131 точки за 3:1.
След интервала Уилсън най-накрая се развихри между топките както може и записа също сенчъри брейк на стойност 109 точки, макар в един момент дори съдията да бе отброил край на серията при 79, преди флук да помогна на Воина за продължаване към стотицата.
Ракетата обаче отговори с брейк от 77 за 4:2, след като първо вкара дълга „самотна“ червена без да стигне до комбинация, но после пое контрола и също с една визита приключи спора в шестия фрейм. Наказателната акция продължи и след това, като Уилсън направи лека неточност при сейфти удар и остави налична дълга червена за Рони, който нямаше никаква милост – нова солидна серия от 89 (разчистване до цветовете с пропуснат шанс за пореден сенчъри) за 5:2. О‘Съливан определено нямаше спирачки във втората половина на сесията и я приключи с брейк от 96, който съвсем спокойно можеше да бъде разчистване, ако кюболът не бе влязъл в левия среден джоб – 6:2 и отново предимно седене на стола за Уилсън.
Първият фрейм от вечерната сесия бе доста по-слаб като качество, защото и двамата направиха нетипични за себе си пропуски, като почти нямаше успешни комбинации. Когато Рони стигна до цветовете след поредния подарък на Уилсън, резултатът бе само 42-32 в негова полза, като в крайна сметка Ракетата се справи със задачата и увеличи още аванса си.
Десетата партия също се разви по вече пословично горчив начин за Воина, който просто направи разбиващ удар и си седна на стола, за да изгледа отблизо поредното тотално разчистване на О‘Съливан, този път на стойност 127 точки за 8:2.
Ракетата се погрижи да си свърши работата дори без да се стига до интервал в сесията, след като не спря да ниже комбинация след комбинация и в следващия фрейм – заключително разчистване за 132 точки и краен резултат 9:2 за 29-ата ранкинг титла в колекцията на Гения от Чигуел!
Последвайте канала ни в

Още от Снукър

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти