Шеметно второ полувреме гарантира на Ботафого финал в Копа Либертадорес

Ботафого срази с 5:0 Пенярол в първи мач от полуфиналите на Копа Либертадорес и само чудо може да лиши тима от участие в директния спор за трофея. Отборът на Артур Жорже не успя да вкара гол до почивката, но през второто полувреме изнесе истинска лекция на гостите от Уругвай, които в предишния кръг поднесоха огромна сензация с елиминирането на Фламенго.

Венецуелецът Хеферсон Саварино отбеляза две попадения за Ботафого, а по веднъж точни бяха Александер Барбоса, Луис Енрике и Игор Жезус. Тимът от Рио де Жанейро пропусна още няколко чисти положения, но и този резултат е напълно достатъчен, за да осигури спокойствие на бразилците преди ответния двубой в Монтевидео след седмица.

По пътя към полуфиналите Ботафого вече елиминира Палмейрас и Сао Пауло, а финалът най-вероятно ще е срещу друг бразилски отбор - Атлетико Минейро, който има преднина от три гола срещу Ривър Плейт.

Мачът започна с голямо закъснение заради късното пристигане на автобуса на Пенярол на стадиона. Уругвайците се оплакаха, че возилото е било обстрелвано с камъни и бутилки от фенове на Ботафого. По-късно се стигна и до сблъсъци между привърженици на Пенярол и полицията.

Пенярол се опита да се защитава дълбоко в половината си и да не оставя никакви пространства на домакините. Тази тактика даде резултат през първото полувреме, когато чистите положения пред вратата на Вашингтон Агере. Втораат част обаче започна с попадение за Ботафого и съпротивителните сили на уругвайците сякаш свършиха.

Началото на наказателната акция постави Саварино в 51-ата минута. Той получи извеждащ пас от Луис Енрике и безпроблемно прати топката в мрежата. Само четири минути по-късно Барбоса направи успешна добавка и удвои аванса на Ботафого. В 59-ата минута Саварино се разписа още веднъж, този път след взаимодействие с Витиньо. Домакините не спряха дотук. В 73-ата минута Луис Енрике беше намерен в наказателното поле от Игор Жезус и много технично копна топката над стража на Пенярол за 4:0.

Футболистите на Пенярол допускаха елементарни греши и всяка атака към вратата им вещаеше голова заплаха. В 79-ата минута Игор Жезус беше точен с глава и отбеляза пети гол за Ботафого.

В оставащите минути феновете на стадион "Нилтон Сантош" празнуваха победата. След няколко дни Ботафого ще посрещне РБ Брагантино в първенството, където е лидер, с точка пред Палмейрас.

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти