Ще се възроди ли от пепелта Украйна срещу сензацията Словакия?

Словакия и Украйна излизат в ранния двубой от днешната програма на Евро 2024. Срещата е втора за двата отбора на настоящите европейски финали в Германия. Словаците поднесоха най-голямата изненада до този момент в турнира, след като надделяха изненадващо с минималното 1:0 над Белгия. Футболистите на Франческо Калцона имаха нуждата и от помощта на ВАР, но в крайна сметка стигнаха до така важните три точки, които ги поставиха в отлична позиция за излизане от групата.

Италианският наставник Калцона е начело на Словакия от август 2022 година и за това време изгради изключително стабилен тим, който е допуснал едва четири поражения в 19 мача. Те допуснаха само две загуби в квалификациите за финалите в Германия, като и двете бяха от фаворита в тяхната група Португалия. В цели четири мача пък успяха да запазят вратата си “суха”, както сториха в понеделник срещу “червените дяволи”. Победа в днешния ден ще прати Словакия в следващата фаза, което ще е и целта на словаците.

Словакия поднесе изненада и срази Белгия, два отменени гола на Лукаку

В пълен контраст с това представяне бе стартът на Украйна, които допуснаха тежко поражение в първата си среща от Румъния. Футболистите на Серхий Ребров показаха сериозна нестабилност в дефанзивната фаза на играта, но те могат да продължават да разчитат на статистиката, която сочи, че не са допускали последователни загуби от ноември 2020 година. “Синьо-жълтите”, които достигнаха до четвъртфиналите преди четири години, могат да се похвалят с едва шест допуснати поражения в последните си 20 двубоя (13 победи и 11 равенства). За Украйна е от изключително значение да постигне успех в тази среща, за да бъдат запазени шансове за продължаване напред преди последния сблъсък с Белгия.

Румъния разби с красиви голове Украйна в съседския сблъсък

Вероятни състави:

Словакия (4-3-3): Дубравка, Пекарик, Вавро, Шкриняр, Ханчко, Дуда, Лоботка, Куцка, Шранц, Боженик, Хараслин

Украйна (4-2-3-1): Лунин, Коноплия, Забарний, Матвиенко, Зинченко, Шапаренко, Степаненко, Мудрик, Судаков, Циганков, Довбик

Още от Футбол свят

Виж всички