Отборът на Оливейра призова за по-строги наказания в MotoGP

Отборът на RNF Априлия, за който се състезава Мигел Оливейра, се обяви за по-строги наказания в MotoGP след случилото се в Гран При на Португалия в неделя.

Припомняме, че в третата обиколка на „Портимао“ шесткратният световен шампион Марк Маркес (Хонда) обърка спирането си за третия завой и се вряза в нищо неподозиращия Оливейра, който в този момент се движеше на второ място в състезанието. След този инцидент и двамата състезатели напуснаха надпреварата, а заради получените контузии те няма да участват в Гран При на Аржентина този уикенд.

Разбира се ударът бе разследван и напълно логично Маркес бе санкциониран за своята роля в него. Първоначалното испанецът бе наказан с двойно преминаване през дългата обиколка за основното състезание в Аржентина, но тъй като той няма да стартира на „Термас де Рио Ондо“ санкцията му бе преиздадена и сега тя важи за „следващото състезание, в което той ще участва“.

Марк Маркес няма да се измъкне от наказанието от Португалия

Според ръководството на RNF Априлия обаче това наказание – двойно преминаване през дългата обиколка, е твърде леко за сериозността на предизвикания от Маркес инцидент в неделя. Именно поради тази причина от тима излязоха със становище, в което призовават стюардите да дават по-строги санкции за „опасно пилотиране“.

Остри критики срещу Маркес заради катастрофата

„Състезанията в MotoGP, независимо дали говорим за спринт, или дълго състезание, са високоскоростни и много интензивни, а в тях всеки пилот иска да спечели на всяка цена. Все пак, подобно агресивно поведение често води до нежелани последствия не само за самите пилоти, но и за техните конкуренти.„Инцидентът между Марк Маркес и Мигел Оливейра трябва да послужи като повод за събуждане за пилотите в MotoGP, Moto2 и Moto3. Затова е важно на тях да им бъдат напомнени по-строгите наказания за подобно безразсъдно поведение.„Отборът на RNF Априлия осъжда това поведение и призовава за по-строги санкции, които да предотвратят подобни инциденти в бъдеще. Ние искаме стюардите в MotoGP да бъдат по-решителни и дръзки, за да дадат правилния пример на пилотите, които се състезават в Moto2 и Moto3.„Ние вярваме, че безопасността е основният приоритет във всеки спорт и MotoGP трябва да предприеме всички стъпки, за да гарантира сигурността на всички пилоти. Ние ще подкрепим стюардите в тяхната мисия да направят спорта по-безопасен за всички“, се казва в изявление на RNF Априлия, публикувано на официалния сайт на MotoGP.

В Аржентина този уикенд участие ще вземат само 18 пилоти, тъй като освен Оливейра и Маркес състезанието на „Термас де Рио Ондо“ ще пропуснат още Пол Еспаргаро (Tech3 ГАСГАС) и Енеа Бастианини (Дукати). Двамата получиха различни травми след падания съответно във втората тренировка и в спринта в Португалия през миналата седмица.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти