Остри критики срещу Маркес заради катастрофата

Катастрофата, предизвикана вчера в началото на третата обиколка на Гран При на Португалия в MotoGP от Марк Маркес, доведе до остри реакции от неговите колеги в световния шампионат по мотоциклетизъм. 6-кратният световен шампион сбърка при спирането за третия завой и събори Мигел Оливейра и провали състезанието на Хорхе Мартин, които заемаха второто и третото място в този момент.

„Това беше много сериозна грешка, много сериозен инцидент – коментира Алейш Еспаргаро. – Мигел можеше да загуби коляното си и никога повече да не се състезава. Ударът беше брутален. Имам чувството, че не се поучаваме от грешките си. В спринта станаха много падания, а на старта на основното състезание всичко стана по същия начин. Брад Биндер се удари в мен, а първата обиколка на Жоан Мир беше истинска лудост.”

Баная спечели и основното състезание в Португалия, Винялес и Бедзеки се качиха на подиума
Баная спечели и основното състезание в Португалия, Винялес и Бедзеки се качиха на подиума

Хорхе Мартин също критикува остро Маркес след инцидента и дори не се опита да скрие факта, че е много ядосан на бившия шампион.

„Получи се много неприятно – обясни Мартин. – По-късно разбрах, че Маркес е направил инцидента. Загубих много позиции и след това три или четири обиколки не можех да карам нормално, тъй като не можех да спирам защото кракът ми много ме болеше. Ако не беше този инцидент, можех да съм в Топ 5 на финала. С това темпо може би нямаше да спечеля, но можех да се боря за място на подиума.”

Мартин напомни, че това не е първият случай, в който Маркес му проваля състезание.

„Това не е първият път, когато Маркес ми проваля състезаншето, това се е случвало и с други пилоти – обясни Мартин. – Да помолиш публиката от бокса за прошка, вече не работи. Маркес допусна голяма грешка. Когато пред теб има други пилоти, ти трябва да контролираш разстоянието между тях и теб. И ако не можеш да контролираш мотора, когато не можеш да спреш, то отваряш завоя и отиваш встрани, но явно той не искаше това. Влезе вътре в завоя, където имаше други пилоти и ударът стана неизбежен.”

Последвайте каналите ни в:

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички