Бастианини аут от състезанията в Португалия и Аржентина след падането в спринта

Пилотът на Дукати Енеа Бастианини ще пропусне днешната основна надпревара за Гран При на Португалия в MotoGP и целият втори състезателен уикенд в кралския клас за 2023 година – Гран При на Аржентина следващата седмица.

Причината за това е контузията, която италианският състезател получи след инцидента с Лука Марини (ВР46 Дукати) по време на вчерашния спринт на „Портимао“. Катастрофата стана на петия завой във втората обиколка, когато Марини се опит да изпревари Бастианини от вътрешната страна на кривата. Полубратът на Валентино Роси обаче изпусна предницата на своя мотоциклет и падна, повличайки със себе си и Бастианини.

За пилота на Дукати падането не бе никак леко, тъй като той бе изхвърлен от своя мотор и удари своето дясно рамо в асфалта при приземяването. След това той имаше нужда от известно време, за да се изправи, а в последствие посети и медицинския център на пистата за излседвания. По-късно той бе откаран и до болницата във Фаро, където му бе направен по-обстоен преглед.

Направената му рентгенова снимка установи, че той има фрактура на дясната лопатка и съответно няма да може да стартира в основната надпревара днес. Освен това италианецът ще трябва да пропусне и Гран При на Аржентина следващия уикенд, а от Дукати обявиха, че все още няма прогнози кога Бастианини ще може да се завърне в стартовете от кралския клас.

Италианецът е вторият пилот, който получава сериозна контузия още в първия състезателен уикенд за годината в MotoGP. В петък Пол Еспаргаро падна тежко във втората тренировка и е с фрактури на гръден прешлен и челюстта, както и с натъртване на белите дробове.

Пол Еспаргаро с фрактура на прешлен след падането си в Португалия вчера
Пол Еспаргаро с фрактура на прешлен след падането си в Португалия вчера

Испанският състезател също се очаква да не пътува до Аржентина, където моторите и на двамата могат да останат в гаражите на техните отбор. Според правилата в MotoGP, ако Бастианини и Еспаргаро не могат да вземат участие и в третия състезателен уикенд за годината – Гран При на Америка в средата на април, то тогава техните тимове ще бъдат длъжни да им намерят заместници. Очаква се от Дукати да заложат на своя тестови пилот – Микеле Пиро, докато Тех3 ГАСГАС може да разчита на някой от тримата тестови състезатели на КТМ – Дани Педроса, Йонас Фолгер и Мика Калио.

Бастианини трябваше да потегли от шестото място в днешното основно състезание, но след неговото оттегляне пилотите, които се класираха на позициите зад него в квалификацията ще се изкачат с по едно място напред. Самата основна надпревара стартира в 16:00 часа българско лятно часово време и ще може да бъде следена на живо със Sportal.bg.

Следвай ни:

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички