Маркес и Оливейра с контузии след тежката катастрофа в Португалия

Марк Маркес и Мигел Оливейра са получили контузии при катастрофата помежду им в третата обиколка на състезанието за Гран При на Португалия в MotoGP.

Маркес тотално обърка спирането си за третата крива в третия тур на надпреварата на „Портимао“ и се удари в нищо неподозиращия Оливейра, който в същото време спокойно си минаваше през въпросната крива. Веднага след инцидента португалецът имаше затруднения с изправянето си, тъй като моторът на Маркес го удари в областта на дясното бедро.

След този инцидент напълно очаквано Оливейра посети медицинския център на пистата, но за щастие на португалеца там бе установено, че той има само натъртване и никакви счупвания на костите. На португалския състезател му бе поставен статут „здрав“ и той ще може да вземе участие в Гран При на Аржентина следващата седмица без допълнителни прегледи.

Същото не може да се каже за Маркес, който след връщането си в гаража на Хонда сам се отправи към медицинския център заради болка в дясната ръка. Бързият преглед показа, че испанецът има предполагаема фрактура на първата метакарпална кост на дясната ръка и му бе поставен гипс. Той ще премине допълнителен преглед в болница в Барселона, а за момента е обявен като „неспособен“ да се състезава.

Това означава, че ако Маркес иска да се състезава на „Термас де Рио Ондо“ идния уикенд той ще трябва да получи медицинско разрешение от докторите на MotoGP преди това да се случи.

Част от инцидента между Маркес и Оливейра бе и Хорхе Мартин (Прамак Дукати), който обаче остана на борда на своя мотоциклет и се върна в надпреварата, макар и в дъното на топ 15. Малко по-късно испанецът допусна грешка на десетия завой и напусна надпреварата, а след нейния финал и той се насочи към медицинския център заради болка в десния глезен. Не е ясно дали тя е предизвикната от удара, който получи в тази област от Маркес, или е резултат от неговото падане, тъй като то дойде в десен завой. Прегледът показа, че Мартин има малка фрактура на палеца на десния крак, но въпреки нея бе обявен за „здрав“.

Първият уикенд за сезона в MotoGP вече взе две по-сериозни жертви, а именно Пол Еспаргаро (Тех3 ГАСГАС) и Енеа Бастианини (Дукати). Двамата получиха сериозни травми след падания съответно във втората тренировка в петък и спринтовото състезание вчера и със сигурност ще пропуснат уикенда за Гран При на Аржентина. Еспаргаро, който има фрактури на гръден прешлен и челюстта е много вероятно да не участва и в Гран При на Америка в средата на април, докато за Бастианини (фрактура на дясната лопатка) има теоретичен шанс за завръщане за състезанията на „Пистата на Америките“ край Остин, щата Тексас.

Снимки: Imago

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти