Червен обрат! Стойчо надхитри Мъри

Дербито отново е за “червените”! Отборът на ЦСКА - София надви Левски 2:1 в сблъсъка от 9-ия кръг на efbet Лига и продължава да се изкачва в класирането. Тимът на Стойчо Младенов спечели след обрат и остава единственият състав без поражение в шампионата. Най-добрият играч на "сините" Георги Миланов бе точен в 28-ата минута със задна ножица, след като преди това бе ударил греда. Греъм Кери изравни в 44-ата минута, а Жорди Кайседо в 65-ата минута донесе трите точки на своя тим.

По-опитният състав на "червените" спечели своята пета победа през този сезон и с актив от 16 точки се изкачи на две зад лидера Ботев (Пловдив), който обаче има три мача повече. Успехът е трети пореден за победителите срещу левскарите, които пък в осми пореден мач не успяват да спечелят срещу своя опонент. За Младенов това е десети успех над Левски в своята кариера и осми пореден.

Рекордното пето поражение в първите девет мача от сезона свали Левски на 11-о място с актив от едва осем точки. Тимът също така продължава да е без успех след завръщането на Мъри, като от три мача има едва две точки, след като в предишните два мача направи равенства с Локомотив (Пловдив) - 2:2, и ЦСКА 1948 - 0:0.

Символичният домакин бе фаворит преди мача и влезе амбициран да прекъсне хегемонията на Лудогорец. Именно поради това имаше нужда от трите точки, за да се доближи до върха в класирането.

Стойчо Младенов направи цели пет промени от победата с 4:2 във визитата на Ботев (Враца). Димитър Евтимов, Асен Дончев, Карол Метс, Федерико Варела и Йоан Баи, които получиха шанс преди седмица, излязоха от титулярния състав. На вратата се завърна Густаво Бусато, а Иван Турицов, Юрген Матей, Томас Лам и Брадли Мазику бяха в защита. Жеферсон и Карло Мухар бяха опорните халфове, Георги Йомов, Вилдсхут и Греъм Кери помагаха на голмайстора Жорди Кайседо.

Мъри направи само една промяна от равенството 0:0 срещу ЦСКА 1948 в предния кръг. Андриан Краев се завърна вместо Марин Петков. Тримата контузени Николай Михайлов, Иван Горанов и Георги Миланов се възстановиха и стартираха от първата минута. Пред Михайлов в защита действаха Михайлович, Зайков, Шелис и Горанов, а Радослав Цонев и Краев бяха опорните халфове. Миланов, Боби Цонев и Здравко Димитров действаха зад Билал Бари, който продължава да търси първи гол за клуба.

Около 20 000 зрители пристигнаха на “Васил Левски”, въпреки че заради мерките официално бяха пуснати само 12 000 билета. Секторите “Б” и “Г” бяха почти пълни, като и в Сектор “В” имаше много повече от обявените първоначално максимален брой - 3000 зрители. 

Още с първата си атака “червените” имаха възможност, но Кери стреля с глава извън целта. Предвид топлото време се играеше на ниски обороти. Сектор “Г” опъна голяма хореография с огромен транспарант, който гласеше: “И в сърцето на врага”. 

В 10-ата минута хубава атака на “сините” можеше да доведе до гол, но за радост на Бусато ударът на Георги Миланов от 17-метра се отби в лявата града на бразилския страж. 

Играчите на Стойчо Младенов отвърнаха с бомбен шут на Кери, който Михайлов изби в 20-ата минута. Вилдсхут в 24-ата минута също пропусна да се разпише. 

Няколко минути след това обаче футболистите в синьо матираха ЦСКА - София. При центриране от корнер на Цонев, Шелис игра с глава, а Миланов със задна ножица на задната греда прати топката в мрежата на символичните домакините. 

Попадението даде повече увереност на Левски и тимът започна да играе с по-голямо самочувствие с подкрепата на публиката. Добра атака на Димитров завърши с лош изстрел на Цонев. 

В 40-ата минута Кайседо пропиля най-добрата възможност за своя тим. Таранът бе изпуснат от Зайков в малкото наказателно поле след центриране от корнер, но голаджията не успя да удари топката с глава, а с рамо и тя мина на сантиметри от гредата на Ники Михайлов. 

Секунди преди края на първата част обаче Кери възстанови равенството. Мазику поби отляво и центрира през цялата защита на “сините”, а връхлитащият Кери бе изпуснат от Димитров, след което пое топката с десния крак и от упор разстреля вратата на Левски за 1:1. 

Ирландецът, който през този сезон има вече 4 гола в евротурнирите, вкара първия си гол в първенството, а също така и втори срещу Левски с червената фланелка.

Втората част започна с опасен изстрел на Йомов, който мина покрай вратата на “сините”. Волен Чинков даде жълт картон на Мухар в 54-ата минута, но можеше и да му покаже червен картон за удар без топка срещу Боби Цонев. Федерико Варела влезе в 56-ата минута.

Именно аржентинецът пробва удар далеч от целта. “Сините” опитваха да играят с топката, но трудно се задържаха в половината на противника, а Миланов, Димитров и Боби Цонев бяха видимо изморени. В 65-ата минута “сините” допуснаха сериозна грешка и ЦСКА - София постигна пълен обрат. 

Матей хвана неподготвени играчите на Стоилов и с прехвърлящо подаване матира халфовата линия и защитата на Левски, извеждайки Кайседо почти от центъра. Нападателят се освободи от пазача си Шелис и сам срещу Михайлов прати топката в мрежата за 2:1.

Голът е негов пети през този сезон в елита и общо 18-и за клуба, както и втори в дербито с Левски.

Йоан Баи и Амос Юга подсилиха състава на Стойчо, докато Димитър Костадинов и Марин Петков се появиха за “сините”, които бяха видимо на предела на силите си и не можеха да организират атаки, чрез които и да търсят равенството, въпреки желанието им. Сериозна умора налегна и Михайлович, който започна да прави комични грешки, след които ЦСКА - София пропусна да разгроми съперника си. 

Първо Баи излезе сам срещу Михайлов, но вратарят плонжира и спаси, а след това и Кайседо се озова очи в очи с капитана на противника, но си поведе дълго топката и Михайлов отново плонжира и спаси. В 84-ата минута и Варела от малкото наказателно поле пропусна да се разпише.

В последните минути Хосе Кордоба дебютира за Левски, но и това не помогна на "сините" да се опитат да стигнат до точката. Така феновете на "червените" празнуваха за пореден път срещу Левски, който пък от 2 години и седем месеца не е побеждавал ЦСКА - София.

След реформите в българския елит преди пет години, "червените" доминират категорично над "сините", като от 18 мача са спечелили осем от тях, седем пъти срещите са завършили наравно, а 26-кратните шампиони имат едва три победи. Головата разлика е 28:17 в полза носителя на Купата на България.

Тимът на Младенов сега ще се готви с настроение за мача в четвъртък от Купата на конференциите срещу Бодьо/Глимт, докато Левски ще ближе рани с мисъл за сблъсъка с Лудогорец в следващия кръг.

efbet Лига - 9 кръг: ЦСКА-СОФИЯ 2:1 ЛЕВСКИ  0:1 Миланов (28)1:1 Кери (44)2:1 Кайседо (65) 

ЦСКА-СОФИЯ (4-2-3-1): Густаво Бусато; Иван Турицов, Юрген Матей, Томас Лам, Брадли Мазику; Жеферсон, Карло Мухар; Георги Йомов, Вилдсхут, Греъм Кери; Жорди Кайседо Старши треньор: С. Младенов ЛЕВСКИ (4-2-3-1): Николай Михайлов; Драган Михайлович; Гьоко Зайков, Христос Шелис, Иван Горанов; Радослав Цонев, Андриан Краев; Георги Миланов, Борислав Цонев, Здравко Димитров; Билал Бари Старши треньор: С. Стоилов  

СЪДИЯ: Волен Чинков СТАДИОН: “Васил Левски” 

ФОТОГАЛЕРИЯ НА МАЧА І ЧАСТ

ФОТОГАЛЕРИЯ НА МАЧА ІІ ЧАСТ

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти