Как се обърка всичко за АВБ в Тотнъм

Когато Андре Вилаш-Боаш бе привикан на среща на “Уайт Харт Лейн” с президента на Тотнъм Даниел Леви и футболния директор Франко Балдини в неделя вечер, той все още имаше шанс да спаси работата си.

Униженията не са по вкуса на Леви, но след позорното поражение с 0:5 от Ливърпул у дома тази емоция се превръщаше в нещо прекалено познато. Директорите на Тотнъм, гърчейки се на седалките си високо в Западната трибуна, забелязали Брендън Роджърс да показва жест с пет пръста към своя щаб при третия гол, дело на Джон Фланаган. Те били потресени от дързостта, ала Роджърс позна. Леви бил бесен. Той искал Вилаш-Боаш да промени привичките си, но треньорът бил във войнствено настроение по време на нажежената им среща на стадиона.

Тотнъм се бе предал по скандален начин и емоциите били нагорещени. Въпреки това Вилаш-Боаш не бил готов да се променя, дори това да му струва работата. Макар и тримата да се разбрали да преспят и тогава да решават, Леви не бил готов да остави нещата да се уталожват. Само три седмици били изминали от лекия му разговор на по чаша чай с директорите на Манчестър Сити Чики Бегиристайн и Феран Сориано в ложата на президента след крушението с 6:0 на “Етихад”. Леви се зарекъл никога повече да не му се налага да изживява това. В неделя гостуващите директори на Ливърпул още си вземали палтата, когато Леви и Балдини слезли надолу да се видят с Вилаш-Боаш.

По време на напрегнатата размяна на думи Леви настоял за връщането на Еманюел Адебайор в отбора и забравяне от страна на треньора за проблемите му с нападателя. На чудесния нов тренировъчен комплекс на клуба в Енфийлд, северен Лондон, е публична тайна, че Адебайор и португалецът не могат да се траят. Нападателят е играл веднъж този сезон, и то без да влага особени усилия след влизането си на почивката срещу Сити.

Упадъкът на техните отношения е причината Адебайор да бъде пратен да тренира с младежките отбори в началото на сезона. Като ветеран, нападателят така и не прости това на Вилаш-Боаш, чийто отговор на проблема бе да напомни на президента на Тотнъм, че е искал Хълк от Зенит. А това така и не било обсъдено през лятото.

В неделя вечер на пресконференцията след мача при въпрос на “Дейли Мейл” дали това е неговият отбор, дали с тези играчи иска да работи и дали с тези играчи би избрал да работи, Вилаш-Боаш даде интересен ответ: “Не съм сигурен, че мога публично да отговоря. Работихме здраво да изградим силен отбор, имаме силен отбор и сме щастливи с попълненията.” Същата вечер в “Мач на деня” показаха този момент при анализа за намаляващото влияние на португалеца на “Уайт Харт Лейн”.

Следващата тема бе ролята на Щефен Фройнд в треньорския щаб след голямата караница между него и Вилаш-Боаш след загубата от Арсенал на 1 септември (1:0). Фройнд, бивш играч на “шпорите”, завърнал се по настояване на Леви, винаги заемаше място на пейката до португалеца, но след огромното несъгласие помежду им за подхода и смените в дербито Вилаш-Боаш повиши Луиш Марнтинш и понижи германеца. Мартинш, дошъл заедно с Вилаш-Боаш при назначението му през 2012 г., стана първи довереник на мениджъра. Неизбежно, това доведе до напрежение на тренировъчната база и отчуждаване на Фройнд.

Леви бил разтревожен също така от идентичността на отбора и напомнил на Вилаш-Боаш, че играта със стил и финес е фундамент за всеки тим на Тотнъм. Предварителната подготовка до последния детайл е всичко за португалеца и е от главните фактори, натежали в негова полза за решението той да замести Хари Реднап. Въпреки тази си репутация обаче, неговите методи явно не работели вече за играчите, както показа забележителният анализ на Гари Невил в рубрика на “Скай Спортс”.

В момента на първия съдийски сигнал на гостуването срещу Сити на 24 ноември двама от “шпорите” още си връзват обувките, един гледа в друга посока, а четвърти си хортува край тъчлинията, показа Невил. Само 13 секунди по-късно Хесус Навас прати топката в мрежата зад Юго Лорис. Наблюденията на Невил направили впечатление високо в йерархията на клуба.

Въпреки повишаващите се вътрешни проблеми, резервният вратар Брад Фридъл, преживял огромен скандал с мениджъра заради вратарската му политика миналия сезон, заяви, че отборният дух е “добър”. Други не биха се съгласили.

Въпросът за стила на отбора бе прескачан, когато Тотнъм спечели първите си четири мача за сезона (по два в първенството и Лига Европа) и не допусна гол. Стартът бе приличен, макар загубата от Арсенал и неумението да бъде довършен Челси след гола на Сигурдсон в бясното първо полувреме да носеха някои притеснения. Мачът с Челси приключи 1:1.

Въпреки че поражението с 0:3 у дома от Уест Хам бе писано като инцидент, Вилаш-Боаш после атакува привържениците за това, че не застанали зад тима при ужасната победа с 1:0 над Хъл. Не това Джо Люис очаквал, когато оторизира огромния летен харч от суперяхтата си край остров Ню Провидънс. При смяната на мениджърите в три от четирите водещи клуба в Премиър Лийг, Люис бил убеден, че този път може да е ред на Тотнъм да вземе титлата. Арсенал не я е печелил от 2004 година, а Челси (с Жозе Моуриньо), Манчестър Юнайтед (с Дейвид Мойс) и Манчестър Сити (с Мануел Пелегрини) започваха наново.

В срещите си с Леви, Люис се съгласи да изсипе парите от рекордната продажба на Гарет Бейл в Реал Мадрид (86 млн. паунда) обратно в отбора. Неочаквано, това постави Вилаш-Боаш под почти непоносимо напрежение. Той не можа да се справи с него.

Миналия сезон “шпорите” завършиха на точка зад Арсенал и изтърваха класиране в Шампионската лига. Този сезон мишената бе далеч по-амбициозна: титлата. За целта Балдини прекоси цяла Европа и отвъд, за да докара Паулиньо, Насер Шадли, Роберто Солдадо, Етиен Капу, Влад Кирикеш, Кристиан Ериксен и Ерик Ламела. Мнозина от тях дойдоха след началото на сезона, ала пак добавиха към вълната от оптимизъм, обгърнала “Уайт Харт Лейн”.

Вместо това, всичко се разпадна така бързо, че по времето на равенството 2:2 с Манчестър Юнайтед на 1 декември Балдини бе единствената останала от водещите фигури в клуба с подкрепа за Вилаш-Боаш. Останалите бяха готови да го уволнят. Мачът бе последван от размяна на реплики с екипа на “Дейли Мейл”, обвинен от португалеца, че го “атакува отстрани” с персонални критики. Той не можеше да е по-далеч от истината.

Жалко е, че се стигна до това, ала то просто бе поредната илюстрация на задълбочаващата се негова параноя. Единствено същественото винаги е било и е това дали Вилаш-Боаш е готов да води клуб от мащаба на Тотнъм и да му осигури футбол в Шампионската лига.

В понеделник сутрин, след добър и здрав сън, Леви реши, че отговорът е “не”.

Нийл Аштън, “Дейли Мейл”

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти